Ενδείξεις για ακόμα τρεις υπόγειες λίμνες στον πλανήτη Άρη

Από τις αρχές του 2018 η NASA είχε ανακοινώσει πως το Mars Reconnaissance Orbiter ανακάλυψε ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη, ωστόσο, πριν από μερικές ώρες είχαμε νέες αποκαλύψεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σχετικά με τον εντοπισμό τριών ακόμη υπόγειων λιμνών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και το συμπέρασμα βγήκε μετά από ανάλυση 134 παρατηρήσεων με το όργανο MARSIS. Το συγκεκριμένο ραντάρ αντιλαμβάνεται τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια αναλύοντας τις αντανακλάσεις που φτάνουν πίσω σε αυτό. Για παράδειγμα, εάν η αντανάκλαση είναι ισχυρή, τότε υποδηλώνεται πως μάλλον υπάρχει πάγος ή νερό σε υγρή μορφή, ενώ αν είναι μηδαμινή η αντανάκλαση τότε βρήκε σε πέτρωμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγαλύτερη από τις τρεις νέες υπόγειες λίμνες που εντοπίστηκαν έχει πλάτος 30km, ενώ οι άλλες δύο είναι αρκετά πιο μικρές. Συνολικά, ωστόσο, οι τρεις τους καλύπτουν μια περιοχή 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ύπαρξη υπόγειων λιμνών θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύσει τις μορφές ζωής (αν υπάρχουν φυσικά) από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και την ακτινοβολία στον πλανήτη Άρη.

Σε περίπτωση που το MARSIS έχει όντως εντοπίσει νερό (θα μπορούσε να είναι απλά λάσπη), οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αλμυρό όπως για παράδειγμα η Νεκρά Θάλασσα στη Γη, κάτι που σημαίνει πως δύσκολα θα έχει καταφέρει να επιβιώσει κάποια μορφή ζωής. Αφήνουν, πάντως, ανοικτό το παράθυρο για κάποια μικρόβια που τα καταφέρουν σε τρομερά δύσκολες συνθήκες.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν για ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη, όμως η ύπαρξη νερού αυξάνει τις πιθανότητες. Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες από τις μελλοντικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, με την Κίνα να έχει προγραμματισμένη την Tianwen-1 για το Φεβρουάριο του 2021 και το Perseverance της NASA να βρίσκεται καθ’ οδόν.

[ESA]

Loading