Επίσημο: Δωρεάν το roaming στην ΕΕ τουλάχιστον έως το 2032

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις των βουλευτών της ΕΕ τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή της δωρεάν περιαγωγής (roaming) για τους πολίτες στις 28 + 3 χώρες της ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Χάριν σε αυτήν την απόφαση, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας και data σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς επιπλέον κόστος.

Τώρα, οι νομοθέτες της ΕΕ επιθυμούν να επεκτείνουν την ισχύ του δωρεάν roaming τουλάχιστον μέχρι το 2032 και μάλιστα θα υποχρεώσουν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να προσφέρουν ακριβώς την ίδια συνδεσιμότητα που έχουν οι ταξιδιώτες στις χώρες τους, αρκεί φυσικά αυτό να είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχεις πρόσβαση σε δίκτυα 5G στην Ελλάδα, τότε ο εκάστοτε πάροχος σε άλλη χώρα της ΕΕ θα πρέπει να σου παρέχει πρόσβαση στα δικά του δίκτυα 5G και όχι να σε «ρίχνει» στο 4G.

Από σήμερα 1η Ιουλίου 2022, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαθεσιμότητα των δικτύων τους στις επίσημες ιστοσελίδες και στα συμβόλαια που υπογράφουν με τους πελάτες τους, ενώ θα ενημερώνουν υποχρεωτικά για τυχόν έξτρα χρεώσεις εάν ο πελάτης αποσυνδεθεί από το επίγειο δίκτυο της εταιρείας και συνδεθεί σε κάποιο άλλο δορυφορικό δίκτυο (π.χ. αν ταξιδεύει με πλοίο ή αεροπλάνο). Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες για εναλλακτικές επιλογές πρόσβασης με υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, είτε μέσω γραπτού μηνύματος είτε μέσω ξεχωριστής εφαρμογής. Αυτή θα είναι μια νέα προσθήκη μαζί με τον αριθμό 112 που μπορείς να καλέσεις από οπουδήποτε στην ΕΕ. Τέλος, όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαροι για τις έξτρα χρεώσεις που μπορεί να δεχτούν οι πελάτες τους όταν καλούν σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Όπως ανέφερε η επίτροπος Margrethe Vestager, οι νέες τροποποιήσεις προέκυψαν μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 και έδειξε πως πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες έβλεπαν χαμηλότερες ταχύτητες Internet όταν βρισκόταν σε άλλες χώρες.

Αυτό που κρατάμε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι το 2032 θα έχουμε δωρεάν roaming σε όλη την ΕΕ.

[via]

Loading