Από τις 20 Ιουνίου 2025, όλα τα smartphones και tablets που θα πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φέρουν μια νέα ενεργειακή ετικέτα, που θα ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, την ενεργειακή απόδοση και την επισκευασιμότητα της συσκευής. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Ε.Ε. να καταστήσει τα τεχνολογικά προϊόντα πιο βιώσιμα, διαφανή και φιλικά προς το περιβάλλον.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις ενεργειακές ετικέτες σε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια και ψυγεία. Πλέον, παρόμοιες πληροφορίες θα διατίθενται και για τα τηλέφωνα και τα tablets, απαντώντας σε μια αυξανόμενη απαίτηση για διαφάνεια στον τομέα της τεχνολογίας.
Η νέα ρύθμιση αφορά:
- Ασύρματα τηλέφωνα (σταθερής τηλεφωνίας)
- Smartphones (για δίκτυα κινητής ή δορυφορικής τηλεφωνίας)
- Απλά κινητά χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο ή εφαρμογές τρίτων
- Tablets με οθόνες από 7 έως 17,4 ίντσες
Εξαιρούνται οι συσκευές με εύκαμπτες οθόνες που ξετυλίγονται, καθώς και όσες έχουν τοποθετηθεί στην αγορά πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
Οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι συσκευές τους συμμορφώνονται με πέντε κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού (ecodesign):
- Ανθεκτικότητα: Οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές σε πτώσεις, σκόνη και νερό.
- Διάρκεια μπαταρίας: Η μπαταρία πρέπει να αντέχει τουλάχιστον 800 πλήρεις κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης διατηρώντας τουλάχιστον το 80% της αρχικής της χωρητικότητας.
- Επισκευασιμότητα: Οι βασικές ανταλλακτικές πρέπει να είναι διαθέσιμες εντός 5-10 εργάσιμων ημερών, και να παρέχονται για τουλάχιστον 7 χρόνια από τη διακοπή διάθεσης του προϊόντος.
- Υποστήριξη λογισμικού: Οι συσκευές πρέπει να λαμβάνουν ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για 5 έτη μετά το τέλος της εμπορικής κυκλοφορίας.
- Πρόσβαση επισκευαστών: Οι επαγγελματίες τεχνικοί πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο απαιτούμενο λογισμικό και firmware.

Η νέα ενεργειακή σήμανση θα περιλαμβάνει επτά βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοση, την αντοχή και τη συντήρηση της συσκευής. Η σήμανση αυτή θα φέρει τον τίτλο EPREL (European Product Registry for Energy Labelling), ακολουθώντας το ίδιο πρότυπο με τα λευκά είδη.
Οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να καταχωρούν τα μοντέλα τους στην ειδική πλατφόρμα EPREL, όπου και θα γίνεται η επίσημη επαλήθευση των στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρόλο που οι εταιρείες θα παρέχουν τα δεδομένα, η Ε.Ε. θα επαληθεύει κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως την προστασία από υγρασία/σκόνη, την επισκευασιμότητα, και την απόδοση της μπαταρίας.
Αν και η υποχρέωση αφορά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιπτώσεις της είναι πιθανό να φτάσουν πολύ πέρα από τα σύνορα των 27 κρατών-μελών. Ήδη, πολλοί κατασκευαστές επεκτείνουν τη διάρκεια υποστήριξης λογισμικού και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των συσκευών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καθώς οι εταιρείες καλούνται να πληρούν αυστηρότερα πρότυπα για την Ε.Ε., ενδέχεται να επιλέξουν να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους εξ αρχής με βάση τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για παγκόσμια διάθεση, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας διαφορετικών εκδόσεων για κάθε αγορά.
Η εφαρμογή των νέων κανόνων εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση έως το 2030. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 46 εκατομμύρια τόνους, ενώ κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό αναμένεται να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 150 ευρώ επιπλέον των υφιστάμενων εξοικονομήσεων από άλλα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού.
[via]