USB

Επίσημο: Υποχρεωτική η υποδοχή USB-C από το 2024 (και για τα iPhone)

Το περίφημο νομοσχέδιο της ΕΕ που θα υποχρεώσει όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών να υιοθετήσουν την υποδοχή USB-C βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να πάρει την τελική μορφή του, καθώς η αρμόδια επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ήρθε σε συμφωνία για να προχωρήσει η εφαρμογή του στα κράτη - μέλη από το 2024.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες επιθυμούν να μειώσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνουν τους χρήστες δίνοντας τους τη δυνατότητα να έχουν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τους και πλέον περιμένουν από τα 27 κοινοβούλια να υπογράψουν το τελικό προσχέδιο για να προχωρήσει η καταχώρηση του ως επίσημο νομοσχέδιο της ΕΕ.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανώς η Apple, η οποία έχει μεν ξεκινήσει να προσθέτει την υποδοχή USB-C σε κάποιες συσκευές της (Macbooks, iPad), αλλά θα αναγκαστεί από το 2024 να την υιοθετήσει σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων της (βλ. iPhone).

Όπως δήλωσε ο Alex Agius Saliba, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην συνέντευξη Τύπου,

Εάν η Apple επιθυμεί να προωθεί και να πουλά τα προϊόντα της στην ΕΕ, τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες μας και αυτή η συσκευή (το iPhone) θα πρέπει να διαθέτει υποδοχή USB-C. Είναι ένας κανόνας που αφορά όλους τους κατασκευαστές χωρίς εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, η υποδοχή USB-C θα πρέπει να είναι διαθέσιμη από το 2024 στα νέα smartphones, tablets, e-readers, laptops, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές παιχνιδοκονσόλες, πληκτρολόγια, mouse και φορητές συσκευές πλοήγησης. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα fitness trackers και τα smartwatches, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε θεωρηθεί πως έχουν πολύ μικρό μέγεθος για να εφαρμοστεί ο κανόνας του USB-C.

Εξάλλου, στο προσχέδιο γίνεται λόγος για μια «αρμονική τεχνολογία ταχείας φόρτισης» για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ίσως στο κοντινό μέλλον να τεθούν και κανόνες σχετικά με την ταχύτητα φόρτισης από την ΕΕ.

[Europa]

Loading