Άν streamάρεις videos που έχουν ήδη δημοσιευθεί δεν είσαι παράνομος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

gavel

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές αντιδικίες που θα αφορούν την καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων από videos που έχουν δημοσιευθεί επίσημα online.

Οι πάροχοι θα πρέπει να μπλοκάρουν τις πειρατικές ιστοσελίδες με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσε η BestWater International (εταιρεία με φίλτρα νερού) εναντίον δύο διαφημιστών που συνεργάζονται με ανταγωνιστές της, επειδή ενσωμάτωσαν (embed) στην ιστοσελίδα τους (με κώδικα iframe) ένα δικό της promo video από το YouTube χωρίς προηγουμένως να λάβουν σχετική άδεια.

Όπως απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ενσωμάτωση ενός video ή οποιουδήποτε άλλου αρχείου από υπηρεσία/ιστοσελίδα όπου ήδη έχει δημοσιευθεί (στην προκειμένη περίπτωση το YouTube) δεν είναι καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, αρκεί φυσικά να μην υπάρχει καμία αλλοίωση στο περιεχόμενο του υλικού. Η απόφαση, μάλιστα, βασίστηκε σε μια προηγούμενη υπόθεση που έκρινε ότι η τοποθέτηση hyperlinks που οδηγούν σε ήδη δημοσιευμένο έργο δεν συνιστά καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον εκτός από το νόμιμο υλικό θα καλύπτονται ακόμη και οι ιστοσελίδες που streamάρουν videos από άλλες third-party ιστοσελίδες, ακόμη και αν το υλικό που φιλοξενούν είναι παράνομο, καθώς η ευθύνη θα βαραίνει αυτόν που δημοσίευσε πρώτος το παράνομο υλικό. Σκεφτείτε κάθε ημέρα πόσα live streaming sites φιλοξενούν υλικό από συνδρομητικά (και όχι μόνο) κανάλια και πόσο δύσκολο είναι να εντοπίσει κανείς την αρχική πηγή του παράνομου streaming.

Πάντως, η οριστική απόφαση θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσουν το σκεπτικό της. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

[via]

Loading