Οι πάροχοι θα πρέπει να μπλοκάρουν τις πειρατικές ιστοσελίδες με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

eurozone

Μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ίσως αλλάξει τα δεδομένα στον χάρτη του Internet, καθώς με αφορμή μια διαμάχη στην Αυστρία έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα υποχρεούνται να αποκλείουν τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν πειρατικό υλικό εάν λάβουν σχετική εντολή από την κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα, δύο εταιρείες  ζήτησαν από τον πάροχο UPC να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδα που προσφέρει δωρεάν live streaming ταινιών (των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα τους ανήκουν), αλλά η UPC αρνήθηκε αναφέροντας ότι δεν είναι υπεύθυνη για τέτοιου είδους θέματα από τη στιγμή που οι ενέργειες της ιστοσελίδας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις δικές της. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να τους δίνει εντολή για κάτι τέτοιο, ενώ σε περίπτωση που μπλοκάρουν την ιστοσελίδα θα είναι και πάλι εύκολη η παράκαμψη από τους χρήστες.

Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαφώνησε με τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτεί συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του μέσου που καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα και του παρόχου που το φιλοξενεί για να εκδώσει μια διαταγή απαγόρευσης.

Πάντως, το μπαλάκι θα πηγαίνει στην κυβέρνηση κάθε χώρας ώστε να αποφασίζει αυτή αν θέλει να πιέσει τους παρόχους για το μπλοκάρισμα πειρατικών ιστοσελίδων. Θα έχει ενδιαφέρον...

[via]

Loading