Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπουν τη συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G

Πολύ σημαντικές οι εξελίξεις για το ζήτημα της συμμετοχής της Huawei στις υποδομές δικτύων 5G στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αμφότερες, δεν κατονομάζουν την κινέζικη εταιρεία στις εξαγγελίες τους, παρόλα αυτά, έχουν πάρει την απόφαση να επιτρέψουν τη συμμετοχή προμηθευτών “υψηλού ρίσκου” θέτοντας ορισμένους κανόνες και περιορισμούς. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν με τη στάση τους ότι αψηφούν την εντολή των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G (και όχι μόνο).

Ξεκινώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Huawei για την κατασκευή δικτύων 5G, αλλά κάθε κράτος - μέλος θα μπορεί να αποφασίσει μόνο του για τους προμηθευτές-συνεργάτες που θα επιλέξει. Δεν έχουν γίνει γνωστοί οι κανόνες και οι περιορισμοί που θα διέπουν αυτές τις συνεργασίες, ωστόσο, σε γενικές γραμμές αφορούν την περιορισμένη συμμετοχή στον πυρήνα των υποδομών και την εμπλοκή πολλών προμηθευτών χωρίς να ξεπερνά κανείς το 35% στο σύνολο του δικτύου.

Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Boris Johnson έλαβε το πράσινο φως από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με κανόνες και περιορισμούς στο ίδιο ύφος με αυτούς της ΕΕ, δηλαδή η Huawei να έχει συμμετοχή σε μη - ευαίσθητα μέρη του δικτύου και να μην ξεπερνά συνολικά το 35%.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Huawei, κ. Victor Zhang, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει τη χώρα να μη μείνει πίσω στην κατασκευή και το λανσάρισμα των δικτύων 5G. Από την άλλη, οι ΗΠΑ βλέπουν ότι οι πιέσεις τους για καθολικό αποκλεισμό της Huawei δεν έπιασαν τόπο, αλλά τουλάχιστον κατάφεραν να πετύχουν την περιορισμένη συμμετοχή της.

[via]

Loading