Νέο σούπερ σκάνδαλο για τη Facebook! Εκτεθειμένα τα δεδομένα 540+ εκατ. χρηστών...

Image by The Economist

Όσο και να προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, η Facebook έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με νέα σκάνδαλα και αρνητικές ειδήσεις, με το τελευταίο να "σκάει" στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα και να είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τόσο σοβαρό που φαίνεται να επηρεάζει "μόλις" 540+ εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών...

Ερευνητές της UpGuard ανακάλυψαν ότι το ιστορικό αλληλεπιδράσεων αυτών των χρηστών ήταν εκτεθειμένα από third-party εταιρείες στους cloud servers της Amazon, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχονται από τη μεξικανική εταιρεία Cultura Colectiva που κατέγραφε τα usernames, τα σχόλια, τα Facebook IDs και τα likes. Μια άλλη εφαρμογή, η At the Pool, άφησε απροστάτευτα 22.000 passwords σε απλό αρχείο text.

Η UpGuard προσπάθησε να πείσει την Amazon να αποσύρει αυτά τα δεδομένα χωρίς επιτυχία. Πρώτα ενημέρωσε μέσω email την Cultura Colectiva στις 10 Ιανουαρίου και έπειτα την Amazon στις 28 του ίδιου μήνα, αλλά μέχρι και σήμερα (3 Απριλίου) δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Τα δεδομένα της At the Pool εξαφανίστηκαν προτού επικοινωνήσουν μαζί τους.

Από τη πλευρά της, η Facebook δηλώνει ότι η πολιτική της αποτρέπει τις third-party εταιρείες να αποθηκεύουν δεδομένα χρηστών σε δημόσιες βάσεις δεδομένων και ότι συνεργάζεται με την Amazon για την αφαίρεση του επίμαχου υλικού.

Απ' ό,τι φαίνεται, η Facebook δεν μοιάζει να έχει τον έλεγχο των δεδομένων αφότου αυτά φύγουν από την πλατφόρμα της σε τρίτους και η ασφάλεια των χρηστών προστατεύεται ανάλογα με την συμπεριφορά των τελευταίων. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αμέλεια ή γίνονται λάθη από αυτούς, η συνέπεια είναι μία: εκτίθεσαι.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν δικαιολογείται η στάση της Facebook και γι' αυτό το ζήτημα έχει πάρει ήδη τεράστιες διαστάσεις με όλους να βρίσκονται απέναντι της.

[via]

Loading