Η Facebook γνώριζε για τη Cambridge Analytica πολύ καιρό πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο

Θα έχετε βαρεθεί να διαβάζετε αρνητικές ειδήσεις για τη Facebook, αλλά από τη στιγμή που τα σκ@t$Σε πολύ άσχημα τον τελευταίο χρόνο, δικαίως βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των δικαστικών αρχών, όσο και των ερευνητικών δημοσιογράφων σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόβλημα με τη Facebook, ωστόσο, είναι ότι εξακολουθεί να ψεύδεται παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες της να αποδείξει ότι αναγνωρίζει τα λάθη της και είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι όλος ο "χαμός" ξεκίνησε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή με την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica. Η Facebook ισχυριζόταν τότε (και για αρκετούς μήνες) ότι δεν είχε ιδέα για το τι συνέβαινε, αλλά αποδεικνύεται ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς. Όπως ανακάλυψε η The Guardian σε δικαστικά έγγραφα της Εισαγγελίας της Washington D.C. -- είχε μηνύσει τη Facebook για το σκάνδαλο -- η εταιρεία είχε προσπαθήσει να "σφραγίσει" ένα συγκεκριμένο έγγραφο που κατατέθηκε στο Δικαστήριο: ένα email με συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Facebook που συζητούν τις "ακατάλληλες πρακτικές συλλογής δεδομένων" της Cambridge Analytica το Σεπτέβριο του....2015! Υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο βγήκε στη φόρα το Μάρτιο του 2018...

Η Facebook παραδέχτηκε στη The Guardian ότι είχε ορισμένες ανησυχίες για την Cambridge Analytica μερικούς μήνες πριν τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου και επιμένει ότι "δεν ήθελε να παραπλανήσει κανέναν". Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε, επίσης, ότι τα στελέχη της συζητούσαν κάτι διαφορετικό στα emails του 2015 και όχι τη συναλλαγή δεδομένων μεταξύ Cambridge Analytica και Aleksandr Kogan. Ίσως θυμάστε ότι ο τελευταίος είχε πουλήσει στην Cambridge Analytica τα δεδομένα 87 εκατ. λογαριασμών που είχε συλλέξει μέσω ενός κουίζ. Η εξαγωγή δεδομένων δεν παραβίαζε την πολιτική της Facebook στο παρελθόν και η εταιρεία τονίζει ότι η πράξη της πώλησης τους ήταν αυτή που ερχόταν σε αντίθεση με τους Όρους Χρήσης του κοινωνικού δικτύου.

Φέρτε σύννεφα να πέσουμε...

[via]

Loading