Είμαστε εμείς οι χρήστες τα προϊόντα του Facebook; Η εταιρεία απαντά επίσημα σε αυτό και άλλα δύσκολα ερωτήματα!

Συνεχίζονται οι επίσημες τοποθετήσεις από πλευράς Facebook για να καταννοήσουν όλοι οι χρήστες τον τρόπο λειτουργίας του κοινωνικού δικτύου και τι ακριβώς συμβαίνει με τα προσωπικά δεδομένα τους. Στο σημερινό άρθρο του Rob Goldman, αντιπροέδρου για το τμήμα των διαφημίσεων, έχει δοθεί ο τίτλος "Δύσκολα ερωτήματα: Ποιες πληροφορίες γνωρίζουν για εμένα οι διαφημιστές του Facebook;" και απαντώνται διάφορα σχετικά ερωτήματα, αλλά και το κυριότερο: Αποτελεί ο χρήστης προϊόν του Facebook;

Για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και απ' όλο τον κόσμο, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά. Οι διαφημίσεις μας επιτρέπουν να προσφέρουμε το Facebook δωρεάν για όλους. Δεν είμαστε, όμως, τυφλοί απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί αυτό το μοντέλο, διότι απαιτεί απόλυτη αφοσίωση στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Σας υποσχόμαστε, λοιπόν, το εξής: δεν λέμε στους διαφημιστές ποιοι είστε και δεν πουλάμε τα δεδομένα σας σε κανέναν. Αυτό ισχύει και ίσχυε πάντα. Πιστεύουμε ότι η εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων και η προστασία της ιδιωτικότητας μπορούν να συμβαδίσουν και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην ομαλή λειτουργία αυτού του μοντέλου.

Γνωρίζουμε ότι έχετε πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε τα δεδομένα σας για το ζήτημα της διαφήμισης και τι έλεγχο έχετε επάνω σε αυτές. Θα απαντήσουμε σε κάποια από αυτά, αλλά πρώτα θα σας αποκαλύψουμε τον βασικό μηχανισμό λειτουργίας των διαφημίσεων στο Facebook.

Οι διαφημιστές μπορούν να σας προσεγγίσουν με πολύ συγκεκριμένους τρόπους:

  • Πληροφορίες από τον τρόπο χρήσης του Facebook. Όταν χρησιμοποιείτε το Facebook, μπορείτε να επιλέξετε αν θα μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την πόλη και τους φίλους σας. Μπορείτε, επίσης, να πατήσετε Like σε posts, Pages και άρθρα. Χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να μαντέψουμε τα ενδιαφέροντα σας έτσι ώστε να σας εμφανίζουμε ανάλογο διαφημιστικό υλικό. Εάν ένα κατάστημα με ποδήλατα θέλει να προσεγγίσει γυναίκες ποδηλάτριες στην Ατλάντα, τότε μπορούμε να εμφανίσουμε τις διαφημίσεις τους σε γυναίκες από την Ατλάντα που έχουν κάνει Like σε σελίδες σχετικές με την ποδηλασία ή τα ποδήλατα. Εδώ είναι το σημείο κλειδί: η επιχείρηση δεν γνωρίζει ποιος είναι ο χρήστης. Παρέχουμε αναλύσεις στους διαφημιστές σχετικά με τον τύπο του χρήστη που παρακολουθεί τη διαφήμιση και την στατιστική πορεία της διαφήμισης, αλλά δεν μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του χρήστη. Μπορείτε πάντοτε να δείτε σε ποια ενδιαφέροντα έχετε δώσει έμφαση και αν το επιθυμείτε να τα αφαιρέσετε από τον λογαριασμό σας.
  • Πληροφορίες που μοιράζεται ο διαφημιστής με την Facebook. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διαφημιστές μας φέρνουν πληροφορίες σχετικά με το πελατολόγιο τους, έτσι ώστε να προσεγγίσουν αυτούς τους χρήστες στο Facebook. Αυτοί οι διαφημιστές μπορεί να έχουν την διεύθυνση του email σας από κάποια άλλη πηγή (π.χ. να είχατε πραγματοποιήσει μια αγορά στο κατάστημα τους ή να εγγραφήκατε σε κάποιο newsletter). Εμείς βρίσκουμε σε ποιους λογαριασμούς αντιστοιχούν αυτά τα δεδομένα, χωρίς να ενημερώσουμε τον διαφημιστή για την ταυτότητα των χρηστών. Στις ρυθμίσεις για τις διαφημίσεις μπορείτε να δείτε ποιοι διαφημιστές διαθέτουν πληροφορίες σχετικές με εσάς και ταυτόχρονα τρέχουν διαφημιστικές καμπάνιες. Μπορείτε, επίσης, να πατήσετε στην επάνω δεξιά γωνία μιας διαφήμισης και να επιλέξετε να κρυφτούν όλες οι διαφημίσεις που προέρχονται από αυτήν την επιχείρηση.
  • Πληροφορίες που μοιράζονται οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές με το Facebook. Ορισμένες ιστοσελίδες και εφαρμογές που επισκέπτεστε και χρησιμοποιείτε, μπορεί να εκμεταλλεύονται τα εργαλεία του Facebook για να αναλύουν καλύτερα τα αποτελέσματα των διαφημιστικών ενεργειών τους και να παρουσιάζουν πιο σχετικό περιεχόμενο στον χρήστη. Για παράδειγμα, εάν ένα online κατάστημα χρησιμοποιεί το Facebook Pixel, μπορεί να ζητήσει από την Facebook να δείχνει διαφημίσεις στους χρήστες που έχουν ενδιαφερθεί για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. ένα ζευγάρι παπούτσια). Εάν δεν θέλετε αυτά τα δεδομένα να χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση διαφημίσεων, τότε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.

Από τη στιγμή που δεν πληρώνω για το Facebook, είμαι εγώ το προϊόν;

Όχι. Το προϊόν μας είναι τα social media, η δυνατότητα να σας φέρνουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που σημαίνουν κάτι για εσάς ανεξάρτητα από το που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Είναι το ίδιο με μια δωρεάν μηχανή αναζήτησης, μια ιστοσελίδα ή μια εφημερίδα. Το κύριο προϊόν είναι η εύρεση πληροφοριών ή η ανάγνωση ειδήσεων, και οι διαφημίσεις υπάρχουν για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την εμπειρία.

Εάν δεν πουλάτε στους διαφημιστές τα δεδομένα μου, τι ακριβώς τους δίνετε;

Πουλάμε διαφημιστικό χώρο στο Facebook, όπως συμβαίνει στις τηλεοπτικές εκπομπές ή στο ραδιόφωνο ή στις εφημερίδες. Δεν πουλάμε τα δεδομένα σας. Όταν ένας διαφημιστές τρέχει μια καμπάνια στο Facebook, μοιραζόμαστε αναλύσεις σχετικά με την απόδοση αυτών των διαφημίσεων. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στον διαφημιστή πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες αντέδρασαν στην διαφήμιση του και πόσοι από αυτούς πάτησαν στη διαφήμιση από το κινητό τους.

Γιατί χρειάζεται η Facebook όλα αυτά τα δεδομένα;

Όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook, μοιράζεται πληροφορίες και περιεχόμενο, είτε ένα like σε κάποιο post, είτε μια φωτογραφία είτε ένα status update. Χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα για να σας προσφέρουμε μια καλύτερη υπηρεσία. Για παράδειγμα, μπορούμε να σας εμφανίσουμε φωτογραφίες των κοντινότερων φίλων σας στην κορυφή του News Feed ή να σας εμφανίσουμε άρθρα με θεματολογία που σας ενδιαφέρει περισσότερο ή να σας συστήσουμε Groups που μπορεί να θέλετε να συμμετέχετε.

Επίσης, τα δεδομένα μας βοηθούν να σας δείχνουμε καλύτερες και πιο σχετικές διαφημίσεις με βάση τα ενδιαφέροντα σας. Παράλληλα, οι διαφημιστές μπορούν να προσεγγίσουν τους κατάλληλους ανθρώπους και να εκπροσωπήσουν καλύτερα εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βασίζονται στο Facebook και τους καθημερινούς χρήστες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και τους σκοπούς τους. Τα δεδομένα επιτρέπουν σε ένα μικρό τοπικό καφέ να επιβιώσει απέναντι σε μεγαλύτερες αλυσίδες επειδή διαφημίζεται στους χρήστες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του.

Τι μπορώ να κάνω αν δεν επιθυμώ να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μου για την εμφάνιση διαφημίσεων;

Δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τις διαφημίσεις, επειδή αυτές επιτρέπουν στο Facebook να προσφέρεται δωρεάν σε όλο τον κόσμο, αλλά έχετε πολλές επιλογές από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας για να αποφασίσετε πως ακριβώς γίνεται η εκμετάλλευση των δεδομένων σας.

Πως σας φαίνονται οι εξηγήσεις της εταιρείας;

Loading