Facebook: Με τους εφήβους να φεύγουν, υπήρχαν σχέδια για προσέλκυση μικρότερων ηλικιών

Η πλατφόρμα του Facebook αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, καθώς από το 2019 η χρήση της εφαρμογής από εφήβους έχει μειωθεί κατά 13% και τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται μείωση κατά 45%.

Σύμφωνα με ένα σημείωμα σε εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας (πλέον Meta), το γεγονός ότι μεγαλώνουν οι χρήστες αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη χρήση της πλατφόρμας και ενδεχομένως αυτός ήταν και ο λόγος που η εταιρεία αποφάσισε να εξετάσει διεξοδικά την αλληλεπίδραση των νεαρών χρηστών (έως 6 ετών) με το Facebook.

«Η εταιρεία μας κάνει μια σημαντική επένδυση στη νεολαία και έχει δημιουργήσει μια ομάδα σε συνεργασία με εταιρείες για να προσφέρει εμπειρίες ασφαλέστερες και πιο ιδιωτικές για τους νέους για τη βελτίωση της ευημερίας τους. Δεν σχεδιάζαμε προϊόντα για άτομα κάτω των 13 ετών (με εξαίρεση το Messenger Kids) και οι εμπειρίες που δημιουργήθηκαν για άτομα άνω των 13 δεν είδαν το αντίκρισμα που περιμέναμε σε όλο το ηλικιακό φάσμα», ανέφερε ερευνητής της εταιρείας.

Υπάρχει ένας λόγος που η Facebook αποφεύγει τη στόχευση παιδιών κάτω των 13 ετών—ο Νόμος για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να στοχεύσουν, να συλλέξουν και να μοιραστούν δεδομένα για παιδιά. Για παράδειγμα, οι εταιρείες περιορίζονται στο να παρέχουν δεδομένα σε τρίτους χωρίς τη γονική συναίνεση.

Επί του παρόντος, η Facebook διαθέτει το Messenger Kids που απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών και οι όροι χρήσης του λένε ότι η εταιρεία δεν πουλά τα στοιχεία των χρηστών σε τρίτους. Όμως, όπως αναφέρεται από την Common Sense Media, οι όροι δεν αποκλείουν την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στα παιδιά. Βέβαια, η Facebook πιστεύει ότι η εφαρμογή του συμμορφώνεται με το COPPA.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια ένα σφάλμα στην εφαρμογή Messenger for Kids επέτρεψε στους χρήστες να δημιουργήσουν ομαδικές συνομιλίες με μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Η εταιρεία προσπαθούσε ένα χρόνο να ανακαλύψει το σφάλμα και το διόρθωσε την επόμενη μέρα. Οι γονείς όμως δεν ειδοποιήθηκαν.

Στον απόηχο της αποκάλυψης των αρχείων Facebook Files από την Frances Haugen, οι γερουσιαστές Ed Markey και Richard Blumenthal πίεσαν την Facebook για το εάν η εταιρεία παραβίαζε το COPPA. Ο Kevin Martin, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Facebook, απάντησε λέγοντας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το απόρρητο των παιδιών, καθώς η εφαρμογή συμμορφώνεται με το COPPA.

Ωστόσο, οι γερουσιαστές δεν πείστηκαν πλήρως από την επιστολή του Martin. «Η απάντηση της Facebook δίνει ελάχιστη διαβεβαίωση στους γονείς ότι το Messenger Kids είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά σήμερα. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που το Facebook δεν δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Messenger Kids για να εντοπίσει πρόσθετα σφάλματα ή ζητήματα απορρήτου», ανέφεραν.

Η έρευνα της ίδιας της Facebook δείχνει ότι το 7% των εφήβων στο Instagram είπαν ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού και το 40% αυτού του εκφοβισμού πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Με άλλα λόγια, ακόμη και ότι τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή μόνο με «φίλους» τους στην πλατφόρμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ψυχική τους υγεία.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading