Facebook: Μπλόκαρε τη ζωντανή μετάδοση θανάτου ασθενούς σε τελικό στάδιο

Όλες οι εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κοινωνικών δικτύων απαγορεύουν ρητά τη δημοσίευση υλικού που αφορά θανάτους και απόπειρες αυτοκτονίας, παρά το γεγονός ότι επιτρέπουν ή κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες μορφές βίαιου περιεχομένου. Θεωρητικά οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή, αλλά να που ήρθε στη δημοσιότητα μια περίπτωση που ενδεχομένως σηκώνει συζήτηση.

Πρόκειται για τη δυσάρεστη ιστορία του Alain Cocq, ενός 57χρονου Γάλλου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας πολύ σοβαρής ασθένειας. Ο κ. Cocq ζήτησε με επιστολή του στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, να του επιτρέψει την ευθανασία διότι υποφέρει από τρομακτικούς πόνους λόγω της κατάστασης του, αλλά ο τελευταίος δεν του την έδωσε επειδή δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο στη Γαλλία.

alain-cocq.jpg

Να αναφέρουμε ότι η ευθανασία απαγορεύεται στη Γαλλία και μάλιστα η νομοθεσία απαγορεύει και τη βαθιά καταστολή έως ότου επέλθει ο θάνατος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι πολίτες μπορούν να σταματήσουν την ιατρική περίθαλψη χωρίς να κατηγορηθούν για αυτοκτονία.

Για να επιστρέψουμε στην υπόθεση του κ. Cocq, μετά την άρνηση του κ. Macron αποφάσισε να σταματήσει την περασμένη Παρασκευή τη λήψη τροφής και νερού, αλλά και να μεταδώσει ζωντανά τις τελευταίες ημέρες του μέσα από το Facebook. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Cocq ήθελε να τραβήξει την προσοχή για να αλλάξει η νομοθεσία περί ευθανασίας στη Γαλλία, κάτι που σίγουρα τα κατάφερε από τη στιγμή που η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες.

Αυτό που δεν κατάφερε, πάντως, ήταν να πραγματοποιήσει ζωντανή μετάδοση στο Facebook, καθώς η τελευταία δεν το επέτρεψε. Όπως δήλωσε η Emily Cain στην ιστοσελίδα The Verge:

Η καρδιά μας βρίσκεται με τον Alain Cocq και όλους όσους επηρεάζονται από αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση. Σεβόμαστε την απόφαση του να τραβήξει την προσοχή επάνω σε αυτό το πολύπλοκο και δύσκολο θέμα, ωστόσο, μετά από την καθοδήγηση ειδικών αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε τη ζωντανή μετάδοση.

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να το επιτρέψει έστω κατ’ εξαίρεση;

[via]

Loading