Facebook: Νέο σκάνδαλο με περισσότερες από 200.000 παραπλανητικές δημοσιεύσεις κάθε μήνα

Μια ομάδα ερευνητών ασφάλειας ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένα τεράστιο δίκτυο από bots - προγράμματα που εκτελούν αυτοματοποιημένες ενέργειες στο διαδίκτυο – το οποίο είχε ως στόχο την επιρροή της κοινής γνώμης στο Facebook κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020, της πανδημίας της Covid-19 και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Paul Bischoff της Comparitech, μιας βρετανικής εταιρείας ασφάλειας, το εν λόγω δίκτυο περιλαμβάνει 13.775 μοναδικούς λογαριασμούς στο Facebook που αναρτούσε δημοσιεύσεις περίπου 15 φορές το μήνα που αθροιστικά αυτό αποτυπώνεται – μηνιαίως - σε περισσότερες από 50.000 δημοσιεύσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε λογαριασμός συνοδεύεται από μια φωτογραφία προφίλ και μια λίστα φίλων, η οποία αποτελείται κυρίως από άλλα bots. Ανεξαιρέτως λογαριασμού, όλοι ήταν μέλη σε συγκεκριμένες ομάδες του Facebook, όπου οι αναρτήσεις τους ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προβληθούν και εν συνεχεία θα συζητηθούν από τους «αληθινούς» χρήστες της πλατφόρας. Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι το όνομα «Trump» του τέως Προέδρου των ΗΠΑ ήταν η πιο συχνή χρησιμοποιούμενη λέξη-κλειδί στις δημοσιεύσεις, ακολουθούμενη από το «Biden».

Οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί από τον Οκτώβριο του 2020 και ήταν ενεργοί σε κρίσιμα παγκόσμια γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και οι διαμαρτυρίες στη Λευκορωσίας. Προφανώς, οι λογαριασμοί ήταν ενεργοποιημένοι και κατά τη διάρκεια των εκλογών των ΗΠΑ το 2020.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν και διαχειρίστηκαν χρησιμοποιώντας το Selenium, ένα λογισμικό που μπορεί να δοκιμάσει τη λειτουργικότητα των εφαρμογών αλλά και να μιμηθεί υπέρ το δέον την ανθρώπινη συμπεριφορά με τρόπους που ενδεχομένως να μην ανιχνευθούν ποτέ από τα αυτοματοποιημένα λογισμικά εντοπισμού των bots.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Comparitech, Bob Diachenko, όταν επιχείρησε να γνωστοποιήσει τα ευρήματα της ομάδας που συμμετείχε στο Facebook, ο γιγαντιαίος κολοσσός αποφάσισε να μην απαντήσει. Μόνο ένας εκπρόσωπος της Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία θα προβεί σε έλεγχο των λογαριασμών που εντοπίστηκαν από την Comparitech, δίχως να δοθούν επιπρόσθετες πληροφορίες.

Η Facebook ισχυρίζεται ότι έχει καταργήσει 1.565 ύποπτους λογαριασμούς στο Facebook, 141 λογαριασμούς Instagram, 724 σελίδες και 63 ομάδες μόνο τον τρέχον μήνα. Μάλιστα, η «μη αυθεντική δραστηριότητα» ορίζεται ως απόπειρα παραπλάνησης των ανθρώπων σχετικά με την ταυτότητα τους, σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της Comparitech μπόρεσαν να δουν τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καταχώρισαν τους ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook. Ωστόσο, δεν ανέφεραν ποιοι κρύβονταν πίσω από το καλοστημένο δίκτυο ή ποιος ελέγχει τον διακομιστή. Η μονή πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ότι πολλοί χρησιμοποιούσαν το «.ru», μάλλον προερχόμενοι από τη Ρωσία…

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[Comparitech]

Loading