Facebook Portal και Portal TV: Επίσημα οι νέες έξυπνες συσκευές της Facebook

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την παρουσίαση των πρώτων έξυπνων οθονών Facebook Portal, η εταιρεία προχώρησε σήμερα στα αποκαλυπτήρια της δεύτερης γενιάς, η οποία περιλαμβάνει τρία μοντέλα. Σημειώστε ότι το περυσινό Facebook Portal+ θα εξακολουθήσει να πωλείται, αλλά στη μειωμένη τιμή των €399 (αντί €449).

facebook-portal.jpg

Η δεύτερη γενιά περιλαμβάνει τα Facebook Portal, Facebook Portal Mini και Facebook Portal TV, με το τελευταίο να αποτελεί μια set-top συσκευή με κάμερα και μικρόφωνο που συνδέεται στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Augmented & Virtual Reality της Facebook, κ. Andrew "Boz" Bosworth,

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στη σειρά Portal δεν είναι το hardware, αλλά οι χρήστες. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να έρθει κοντά και αυτή η αποστολή δεν περιορίζεται στα κινητά τηλέφωνα. Ο Mark Zuckerberg είχε τονίσει ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε όλους όσους έχουν κινητά τηλέφωνα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και πέρα από αυτά.

Η επένδυση στην τεχνολογία των έξυπνων οθονών είναι αναγκαία για τη Facebook εάν θέλει να μείνει κοντά στις εξελίξεις και να μην μείνει πίσω από τις Amazon και Google σε αυτόν τον τομέα. Θεωρείται δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας "μπαίνει μέσα" λόγω του μικρού περιθωρίου κέρδους, ωστόσο, αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως αναγκαίο κακό που θα αποδώσει καρπούς στο κοντινό μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Facebook δεν έχει αποκαλύψει νούμερα σχετικά με τις πωλήσεις του Facebook Portal, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι επιχειρούν να δώσουν διευκρινήσεις για τη μεταχείριση των δεδομένων των χρηστών. Ο κ. Bosworth είναι ξεκάθαρος ότι το περιεχόμενο των κλήσεων που πραγματοποιούνται μέσα από το Facebook Portal δεν αποθηκεύεται, ούτε χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα στοχευμένων διαφημίσεων. Παραδέχεται, όμως, πως παρατηρούν τη γενική συμπεριφορά του χρήστη όπως πόσο συχνά χρησιμοποιεί τη λειτουργία κλήσης ή τις εφαρμογές για video streaming.

facebook-portal-mini.jpg

Facebook Portal / Portal Mini

Για να περάσουμε στις νέες συσκευές, τα νέα Facebook Portal (10.1'' HD) και Portal Mini (8'' HD) έρχονται σε τιμές €199 και €149 αντίστοιχα. Μπορείς να τα τοποθετήσεις σε κάθετη ή οριζόντια θέση, υποστηρίζουν φωνητικές και video κλήσεις μέσω WhatsApp, λειτουργία picture-in-picture και διαθέτουν ψηφιακό βοηθό Amazon Alexa. Ακόμη, με τη βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης η κάμερα διατηρεί συνεχώς τους συνομιλητές στο κάδρο όσο αυτοί μπορεί να κινούνται στον χώρο, ακολουθώντας τους με αυτόματα pans και zooms. Επίσης, η λειτουργία smart sound ελαχιστοποιεί τον περιβαλλοντικό θόρυβο και ενισχύει τη φωνή του ομιλητή.

Εκτός από τις φωνητικές και τις video κλήσεις, το Portal προσφέρει διάφορα εφέ επαυξημένης πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτά που γνωρίζουμε από το Facebook Messenger. Επίσης, η λειτουργία "Story Time" σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζεις ιστορίες και αυτόματα να ακούγονται ηχητικά εφέ που ταιριάζουν με την υπόθεση όσο εξελίσσεται.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Facebook έχει τοποθετήσει διακόπτες που απενεργοποιούν την κάμερα και το μικρόφωνο τους, αλλά εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό της εταιρείας θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα αιτήματα και οι φωνητικές εντολές αποστέλλονται και αποθηκεύονται στους servers της Facebook. Κάποια από αυτά θα εξετάζονται από ανθρώπους με σκοπό να βελτιωθεί ο αλγόριθμος της εταιρείας. Όλα αυτά ξεκαθαρίζονται από την πρώτη στιγμή και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία.

facebook-portal-tv.jpg

Facebook Portal TV

Για να περάσουμε στο Portal TV, η σύνδεση του με την τηλεόραση γίνεται μέσω της υποδοχής HDMI και ουσιαστικά προσφέρει ό,τι και οι υπόλοιπες έξυπνες οθόνες της εταιρείας, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί για οθόνη την τηλεόραση σου.

facebook-portal-tv-1.jpg

Τιμή και Διαθεσιμότητα

Τα νέα Facebook Portal και Facebook Portal Mini θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου σε τιμές €199 και €149 αντίστοιχα. Εκτός από ΗΠΑ και Καναδά, φέτος θα γίνει λανσάρισμα τους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Το Facebook Portal TV θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου σε τιμή €169.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Mini Portal

Portal

Portal +

TV Portal

Οθόνη

8 inches, 1280x800 pixels

10 inches, 1280x800 pixels

15.6 inches, 1920x1080 pixels

TV compatible via HDMI

Διαστάσεις

214.82 x 150.25 x 127.05 mm

259x86 x 178.65 x 141.16 mm

450 x 145.5 x 224 mm

190 x 30 x 56.9 mm

Βάρος

615 g

770 g

3,360 g

310 g

Κάμερα

13 MP, 114 ° FOV

13 MP, 114 ° FOV

12 MP, 140 ° FOV

12.5 MP, 120 ° FOV

Μικρόφωνο

Long range, 4-microphone array, omnidirectional

Long range, 4-microphone array, omnidirectional

Long range, 4-microphone array, omnidirectional

Long range, 8 microphone array, omnidirectional

Ηχείο

2 x full range controller, 1 x 2 inch bass

2 x full range controller, 1 x 2 inch bass

2 x treble, 1 x 4-inch bass, passive speaker

1 full range speaker

Τιμή

€149 

€199

€299

€169



Loading