Πλήρης και λεπτομερής χαρτογράφηση θαμμένης Ρωμαϊκής πόλης χωρίς ανασκαφή

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας LiDAR στον τομέα της Αρχαιολογίας τις έχουμε δει μερικές φορές στο παρελθόν, καθώς χρησιμοποιείται τακτικά για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση κρυμμένων τοποθεσιών στην Κεντρική Αμερική. Εκτός, όμως, από το LiDAR, εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει και η μια παλαιότερη τεχνολογία με ονομασία GPR (ground-penetrating radar). Χάριν στην τελευταία, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν με εξαιρετική λεπτομέρεια τη Ρωμαϊκή πόλη Falerii Novi, η οποία βρίσκεται θαμμένη σε απόσταση περίπου 50km από τη Ρώμη.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνολογία GPR για την πλήρη και αναλυτική χαρτογράφηση θαμμένης πόλης. Ο τρόπος λειτουργίας είναι παρόμοιος με αυτόν του LiDAR: η κεραία του ραντάρ στέλνει έναν παλλόμενο ραδιοφωνικό σήμα προς το έδαφος και “μεταφράζει” την ηχώ που προκαλείται από το χτύπημα του σε κάποιο αντικείμενο κάτω από την επιφάνεια (στο LiDAR είναι υπέρυθρη ακτινοβολία). Για τη χαρτογράφηση, χρειάστηκε να σέρνουν τον εξοπλισμό επάνω στην επιφάνεια με ένα ειδικό όχημα για περίπου 4 μήνες, αλλά ακόμη κι έτσι η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων είναι τεράστια σε σύγκριση με μια παραδοσιακή ανασκαφή.

falerii-novi-1.jpg

Με αυτή τη μέθοδο ανακάλυψαν ότι η Falerii Novi διέθετε τείχη, ένα μοναδικό μνημείο, ναό, τουλάχιστον 60 κατοικίες, αγορά, θέατρο και λουτρά, αλλά και ένα εξελιγμένο για την εποχή υπόγειο σύστημα ύδρευσης. Η Falerii Novi ιδρύθηκε το 241 π.Χ. και κατοικήθηκε για περίπου 1000 χρόνια (έως το 700 μ.Χ.), ενώ υπολογίζουν ότι κατοικούσαν κατά καιρούς έως και 3000 άνθρωποι.

[via]

Loading