Η τεχνολογία LiDAR βοηθά στην ανακάλυψη τεράστιας αρχαίας δομής των Μάγια

Τα τελευταία χρόνια, οι αναφορές στην τεχνολογία LiDAR* επικεντρώνονται κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση και ορισμένες φορητές συσκευές (βλ. iPad Pro). Παρόλα αυτά, η χρήση της στον τομέα της Αρχαιολογίας πηγαίνει αρκετά χρόνια πιο πίσω και ήδη έχει φέρει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα που δύσκολα θα μπορούσαν να ανακαλύψουν με τις παραδοσιακές μεθόδους οι αρχαιολόγοι.

*Η τεχνολογία LiDAR εξυπηρετεί στην χαρτογράφηση με την εκπομπή ακτίνας laser από μια συσκευή, η οποία “αναπηδά” επάνω στην επιφάνεια και μετρά πόση ώρα χρειάζεται το φως για να επιστρέψει πίσω στον αισθητήρα της συσκευής. Χρησιμοποιείται κυρίως για μέτρηση απόστασης και χημικές αναλύσεις, ενώ αποτελεί θεμελιώδες σύστημα για την πλοήγηση και την αποφυγή εμποδίων στα αυτοοδηγούμενα οχήματα.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές του University of Arizona (Tucson, ΗΠΑ) ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη δομή (ένα τεχνητό οροπέδιο ουσιαστικά) στην περιοχή των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, η οποία έχει μήκος 1.4km και ύψος 15m, ενώ χρονολογείται μεταξύ 800-1000 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή της έγινε πολλούς αιώνες πριν τις γνωστές πυραμίδες των Μάγια και προφανώς προτού φτάσουν στην περιοχή οι Ισπανοί.

Το τεχνητό οροπέδιο ονομάστηκε από τους ερευνητές Aguada Fénix και από το μέγεθος του θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρούν την τροχιά του Ήλιου και να πραγματοποιούν διάφορες τελετές. Το σίγουρο είναι ότι η ανακάλυψη ανατρέπει ριζικά την πεποίθηση πως οι αρχαίοι Μάγια ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, διότι τέτοιες δομές απαιτούσαν συντονισμένη δουλειά από χιλιάδες ανθρώπους.

Αυτό που κρατάμε περισσότερο είναι οι ορίζοντες που έχει ανοίξει η τεχνολογία LiDAR στον τομέα της Αρχαιολογίας. Τόσο μεγάλες δομές και κατασκευές είναι δύσκολο να παρατηρηθούν με συμβατικούς τρόπους, μιας και είναι μισογκρεμισμένες ή/και κρυμμένες από τη φύση. Με τη χρήση αισθητήρων LiDAR επάνω σε κάποιο αεροπλάνο, είναι σαφέστατα πιο εύκολη, αποτελεσματική και γρήγορη η δουλειά.

Loading