Η τεχνολογία LiDAR μετατρέπεται στο απόλυτο εργαλείο για τους αρχαιολόγους, καθώς βρήκαν πόλη με μέγεθος όσο το Manhattan!

Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε για την ανακάλυψη μιας τεράστιας κρυμμένης πόλης των Μάγιας σε ζούγκλα της Γουατεμάλα με την βοήθεια της τεχνολογίας LiDAR και τώρα έχουμε ακόμα μία σημαντική ανακάλυψη με χρήση της ίδιας τεχνολογίας, αυτή τη φορά στο Μεξικό.

Η τεχνολογία LiDAR εξυπηρετεί στην χαρτογράφηση με την εκπομπή ακτίνας laser από μια συσκευή, η οποία “αναπηδά” επάνω στην επιφάνεια και μετρά πόση ώρα χρειάζεται το φως για να επιστρέψει πίσω στον αισθητήρα της συσκευής. Χρησιμοποιείται κυρίως για μέτρηση απόστασης και χημικές αναλύσεις, ενώ αποτελεί θεμελιώδες σύστημα για την πλοήγηση και την αποφυγή εμποδίων στα αυτοοδηγούμενα οχήματα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πριν από μία δεκεατία ανασκαφές στα ερείπια μιας πόλης της αυτοκρατορίας των Purépecha στο Μεξικό με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά τώρα με την βοήθεια της τεχνολογίας LiDAR διαπίστωσαν ότι η πόλη Angamuco είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος απ' ό,τι αρχικά πίστευαν. Η τεχνολογία LiDAR τους επέτρεψε να δουν κάτω από στα στρώματα λάβας που καλύπτουν το Angamuco και κατέγραψαν ότι εκτείνεται σε 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντί για 13 που υπολόγιζαν αρχικά.

Πρόκειται για μια τεράστια πόλη για τα δεδομένα της εποχής που περιελάμβανε 1500 κτίρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, δηλαδή περίπου 40.000 κτίρια στο σύνολο σχεδόν όσο το σημερινό Manhattan. Ακόμη, η τεχνολογία LiDAR απέδειξε ότι είχε μια ασυνήθιστη ρυμοτομία με τις μεγάλες πυραμίδες και ανοικτές πλατείες στα άκρα της πόλης και όχι στο κέντρο της.

Ο λαός των Purépecha υπήρξε την ίδια χρονική περίοδο με τους Αζτέκους και παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο "διάσημοι", είχαν αναπτύξει έναν πολύ σημαντικό πολιτισμό στο δυτικό Μεξικό, πρωτεύουσα την πόλη Tzintzuntzan.

[via]

Loading