Forza Horizon 5 Review: Ό,τι καλύτερο σε arcade racing game

Πριν από σχεδόν μια δεκαετία η Microsoft είχε πάρει την απόφαση να δημιουργήσει ένα νέο racing game βγαλμένο μεν από τα «σωθικά» του Forza Motorsport, αλλά με έναν σαφέστατα πιο διασκεδαστικό για το ευρύ κοινό χαρακτήρα που βαδίζει περισσότερο στη φιλοσοφία των arcade παρά στα simulation. Η κίνηση της εταιρείας αποδείχτηκε μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν τρομερά επιτυχημένη, καθώς όλα τα παιχνίδια της σειράς Forza Horizon κατάφεραν να κερδίσουν τους gamers, ενώ με την έλευση του Forza Horizon 5 θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι και τον τίτλο του Game of the Year.

Forza Horizon 5 Review

Το Forza Horizon 5, λοιπόν, μένει πιστό στις arcade ρίζες τις σειρά με τεράστιες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς (gameplay, γραφικά κλπ.) αλλά και έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό: να το βλέπουμε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο project και όχι ως ένα απόλυτα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Η δημιουργός PlayGround Games έχει ετοιμάσει ξεχωριστά πρωταθλήματα, προσθήκες νέων οχημάτων, ειδικές εκδηλώσεις, challenges κλπ. που θα τα βλέπουμε να εμφανίζονται σταδιακά, ενώ προσφέρει στους gamers τη δυνατότητα να φτιάξουν δικό τους υλικό παίζοντας με σχεδόν όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, στη νέα έκδοση του Super7 mode οι gamers μπορούν να δημιουργήσουν και να επιλέξουν τις δοκιμασίες που θα συμπεριληφθούν στο τουρνουά, αφότου πειράξουν τις καιρικές συνθήκες, την κίνηση στους δρόμους, την εποχή, τους κανόνες (π.χ. αν τρακάρεις σε τοίχο χάνεις οριστικά), αν θα υπάρχει επιλογή rewind ή ακόμη και αν θα υπάρχει περιορισμός στην κάμερα.

Forza Horizon 5 Review

Αντιλαμβάνεστε ότι το κοινωνικό στοιχείο και το multiplayer βρίσκεται στο επίκεντρο του Forza Horizon 5, μιας και όλη αυτή η ελευθερία δημιουργίας θα φέρει σε βάθος χρόνου αρκετό υλικό που ενδεχομένως θα αξίζει να παίξει ο κάθε gamer, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά να υπάρχουν επιλογές από αυτές τις δημιουργίες σε κάποιο επίσημο υλικό από την PlayGround Games. Η τελευταία δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να επιλέξει τον ρόλο που του ταιριάζει καλύτερα, όπως να είναι ένας κλασικός οδηγός ή να κατασκευάζει δικές του πίστες και δικά του events. Όπως είπαμε και προηγουμένως, ο χρόνος θα δείξει αν η κοινότητα των gamers θα αγκαλιάσει αυτές τις δυνατότητες για να δημιουργήσει νέο υλικό, οπότε ας επιστρέψουμε στο βασικό παιχνίδι.

Forza Horizon 5 Review

Το Forza Horizon 5 μας μεταφέρει αυτή τη φορά στο Μεξικό σε έναν τεράστιο χάρτη με μεγάλη ποικιλομορφία που αναδεικνύει την τρομερή δουλειά που έχει γίνει στο θέμα των γραφικών (έρημος, ζούγκλα, αστικό τοπίο, αρχαία ερείπια, βουνά, ηφαίστειο κλπ.) με αδιανόητα ομαλές μεταβολές των καιρικών συνθηκών και λεπτομέρεια σε κάθε τι που αφορά την απόδοση των τοποθεσιών. Η εισαγωγή σε βάζει κατευθείαν στο νόημα και αν παίζεις σε δυνατό υπολογιστή ή σε Xbox Series X, τότε δεν θα χρειαστεί να περάσουν παρά μονάχα μερικά δευτερόλεπτα για να πιάσεις τον εαυτό σου με το στόμα ανοιχτό για όλη την εμπειρία που βιώνεις. Υπάρχει πληθώρα από events (πρακτικά ό,τι γνωρίζαμε από τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς με την προσθήκη ορισμένων νέων) και μια υποτυπώδη «υπόθεση» που εκτυλίσσεται μέσα από cutscenes, αλλά μην περιμένετε κάποιο βάθος.

Forza Horizon 5 Review

Από πλευράς διαθέσιμων οχημάτων, το Forza Horizon 5 ξεκίνησε την πορεία του στις 9 Νοεμβρίου 2021 με 528 οχήματα, δηλαδή σχεδόν 70 περισσότερα σε σύγκριση με το Forza Horizon 4. Το τελευταίο έχει φτάσει πλέον στα 750+, άρα μπορούμε να περιμένουμε αντίστοιχα νούμερα και για το Forza Horizon 5. Εκτός από μεγαλύτερο στόλο, τα διαθέσιμα οχήματα έρχονται με πολύ υψηλότερα επίπεδα λεπτομέρειας και περισσότερες επιλογές διαμόρφωσης σε εμφάνιση και απόδοση. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ σύντομα χάνεις την μπάλα από την πληθώρα των αυτοκινήτων που έχεις μαζέψει και αναβαθμίζονται όλα σχετικά εύκολα στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο.

Forza Horizon 5 Review

Στο τεχνικό κομμάτι, αναφέραμε ήδη ότι τα γραφικά κινούνται σε τρομερά υψηλό επίπεδο στην απεικόνιση των τοπίων του Μεξικό (χρήση φωτογραμμετρίας) και των οχημάτων. Στο gameplay παρατηρούμε σωστή διαβάθμιση του AI των αντιπάλων, μιας είναι σχετικά εύκολο να κερδίσεις στις πιο απλοϊκές πίστες, αλλά δυσκολεύει αρκετά η κατάσταση σε πιο απαιτητικές διαδρομές, χωρίς να καταφεύγει σε…απατεωνιές υπέρ του AI. Η οδήγηση κάθε οχήματος είναι ως επί το πλείστον διαφορετική για να μην αισθάνεσαι ότι απλά αλλάζει το σώμα και αξίζει να παρατηρήσετε με πόσο μεγάλη λεπτομέρεια στραπατσάρεται το κάθε ένα μετά από συγκρούσεις. Εκεί που θα θέλαμε βελτίωση είναι το περιβάλλον χρήσης που λόγω των πολλών διαθέσιμων επιλογών είναι αρκετά «μπουκωμένο» σε βαθμό να σε αποπροσανατολίζει. Ειδικά τις πρώτες ώρες θα χρειαστεί λίγη εκπαίδευση για να καταλαβαίνεις που θέλεις να πας μέσα από τα events που τρέχουν, δεν ξεκαθαρίζεται ποια μπορούν να ολοκληρωθούν σε single-player, υπάρχουν διάφορα μέρη απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις αυτοκίνητα και γενικά επικρατεί ένας μικρός χαμούλης.

Forza Horizon 5 Review

Να αναφέρουμε ότι θα χρειαστεί υπομονή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, καθώς το Forza Horizon 5 καταλαμβάνει 105GB στον υπολογιστή. Στο δικό μας αντίτυπο παρουσιάστηκαν κάποια θέματα με το Microsoft Store όταν επιχειρήσαμε την εγκατάσταση (δεν υπήρχε μπάρα προόδου και την πρώτη φορά έκανε reboot ο υπολογιστής χωρίς λόγο), αλλά φανταζόμαστε πως θα έχουν επιλυθεί τα μικροπροβλήματα από τότε.

Forza Horizon 5 Review

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του Forza Horizon 5 και από αυτές τις πρώτες εντυπώσεις είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η Microsoft θα καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο της μακροβιότητας μέσα από την εμπλοκή των gamers. Η εταιρεία ουσιαστικά έχει ετοιμάσει τον καμβά επάνω στον οποίο μπορεί να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μια άκρως διασκεδαστική και καθηλωτική εμπειρία racing.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading