Gmail: Διέρρευσαν 5 εκατ. usernames και passwords. Τι λέει η Google, πως να δείτε αν σας επηρεάζει [Update]

gmail

Σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν οι ειδήσεις που αφορούν κλοπή προσωπικών στοιχείων από λογαριασμούς σε διάφορες online υπηρεσίες. Η τελευταία μας έρχεται από τη Ρωσία όπου δημοσιεύθηκε μια λίστα με 5 εκατ. usernames και passwords από λογαριασμούς Gmail.

Όπως ήταν λογικό, αμέσως άρχισε η κουβέντα για πιθανό "τρύπημα" στο σύστημα ασφαλείας της Google, ωστόσο, η εταιρεία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για λίστα με στοιχεία που έχουν κλαπεί μέσα σε διάστημα πολλών ετών με μεθόδους phishing και hacking από τους ίδιους τους χρήστες. Συμπληρώνει, επίσης, ότι οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς που διέρρευσαν είναι σε αναστολή ή έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό.

"Από τη λίστα που διέρρευσε βρήκαμε ότι δεν λειτουργεί ούτε το 2% των συνδυασμών username/password. Σε αυτό βοηθά και το αυτόματο σύστημα ελέγχου του Gmail που μπλοκάρει πολλές από αυτές τις προσπάθειες login. Για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που μπορεί να έχουν επηρεαστεί, έχουμε ήδη ενημερώσει τους χρήστες για να αλλάξουν τα passwords τους"

Γενικότερα, η Google συμβουλεύει τους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τα passwords τους, ενώ για όσους έχουν την υποψία ότι ο λογαριασμός τους μπορεί να έχει πρόβλημα μπορούν να το ελέγξουν από εδώ.

Update: Μετά παρέμβαση φίλου - αναγνώστη, αφαιρέσαμε το link για τη σελίδα ελέγχου των διευθύνσεων, καθότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι άκυρη (ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί).

[via]

Loading