Google: Έχασε την έφεση με την ΕΕ για τις μονοπωλιακές πρακτικές στο Android OS, θα πληρώσει €4.1 δισ.

Όσοι παρακολουθείτε τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τις πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, ίσως θα θυμάστε πως είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους €4.3 δισ. στη Google το 2018 λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και μονοπωλιακών πρακτικών μέσω της προεγκατάστασης των εφαρμογών - υπηρεσιών της στο Android OS.

Η εταιρεία είχε προχωρήσει σε έφεση που εκδικάστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να αλλάξει κάτι στην αρχική απόφαση της ΕΕ, απλά μειώθηκε ελαφρώς το ποσό που καλείται να πληρώσει στα €4.1 δισ. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Google (αλλά και για τις άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας), όχι τόσο για το ύψος του ποσού, όσο και για την δημιουργία δεδικασμένου που ισχυροποιεί τις θέσεις της ΕΕ για παρόμοιες υποθέσεις.

Το σκεπτικό της απόφασης έχει να κάνει με τον κυριαρχικό ρόλο της Google στο Android OS και τον εξαναγκασμό των συνεργατών - κατασκευαστών να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της στις συσκευές τους. Επιπλέον, οι κατασκευαστές υποχρεωνόταν να επιλέγουν Android ROMs που έχουν εγκριθεί από τη Google και να προσφέρουν (τότε) ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης το Google Search, κάτι που εξασφάλιζε την κυριαρχία της και στον τομέα της αναζήτησης.

Η έφεση της Google είχε ως κεντρικό επιχείρημα την λανθασμένη (κατά τους ισχυρισμούς της) αντίληψη της ΕΕ πως είναι κυρίαρχη στη mobile αγορά (διότι υπάρχει και το iOS), ενώ δικαιολόγησε την πολιτική της αναφέροντας πως ήταν απαραίτητο να ακολουθηθεί για να μην κατακερματιστεί περισσότερο το οικοσύστημα Android. Από την πλευρά της, η ΕΕ θεωρεί ότι το «πνίξιμο» ανταγωνιστικών mobile λειτουργικών συστημάτων (έτσι χαρακτηρίζει τις ROMs) είναι ακριβώς το μεγάλο εμπόδιο προς μία πραγματικά ελεύθερη αγορά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η σημερινή απόφαση της ΕΕ μένει σταθερή στην αρχική. Το πρόστιμο μειώθηκε κατά ένα μικρό ποσοστό διότι έκριναν πως ο διαμοιρασμός κερδών με τους συνεργάτες - κατασκευαστές δεν αποτελεί εκμετάλλευση της κυρίαρχης θέσης της εταιρείας στην αγορά. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Google έχει στην διάθεση της περίπου 2μιση μήνες για να καταθέσει νέα έφεση στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε τα εξής:

Είμαστε απογοητευμένοι για το γεγονός ότι το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δεν κατέρριψε πλήρως την αρχική απόφαση. Το οικοσύστημα Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

[via]

Loading