Χιλιάδες υπάλληλοι της Google είναι αντίθετοι στη συμμετοχή της εταιρείας σε μιλιταριστικό project του Πενταγώνου

Image via Surveillance Valley

Ανέκαθεν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ζητούσε (ή επέβαλε...) στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να παρέχουν την τεχνογνωσία τους για στρατιωτικούς σκοπούς και αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη σημερινή εποχή όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή την περίοδο, το Πεντάγωνο έχει στα σκαριά το Project Maven, το οποίο αφορά την ανάλυση των δεδομένων από τις λήψεις που πραγματοποιούν τα drones  σε εμπόλεμες ζώνες με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, και γι' αυτό έχει ζητήσει από τη Google να συνδράμει στο κομμάτι του AI.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι στη Google συμφωνούν με τις ενέργειες της εταιρείας. Για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε πως περισσότεροι από 3100 υπάλληλοι (ανάμεσα τους και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη) έχουν υπογράψει μια επιστολή προς τον Sundar Pichai, CEO της Google, που τονίζει ξεκάθαρα την αντίθεση τους:

"Η Google δεν θα πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις. Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με την κατασκευή όπλων ή την διαχείριση των drones, αλλά η τεχνολογία μας μπορεί εύκολα να διευκολύνει αυτούς τους τομείς"

Στο τέλος της επιστολής αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Google που θα αναγνωρίζει την ηθική ευθύνη της εταιρείας και θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπορεί ούτε αυτή, ούτε οι συνεργάτες της να εμπλακούν ποτέ στην ανάπτυξη τεχνολογίας για μιλιταριστικούς σκοπούς.

[via]

Loading