Google και Facebook: Μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους

Τον Δεκέμβριο του 2020 η κανονικότητα άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της ανθρωπότητας παγκοσμίως και τέθηκαν νέες συνθήκες, στις οποίες βρεθήκαμε όλοι να συμμορφωνόμαστε, μη έχοντας επιλογή. Με την πάροδο σχεδόν δύο χρόνων και επιδεικνύοντας αστείρευτη υπομονή και επιμονή για μία βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, η επιστροφή στη νέα βαπτιζόμενη κανονικότητα επιφέρει εξίσου σημαντικές αλλαγές.

Η τηλεργασία και ο εγκλεισμός στις οικίες ετοιμάζονται να ανατραπούν, με όρους και προϋποθέσεις να παραμονεύουν από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Δύο εκ των κυρίαρχων τεχνολογικών κολοσσών, Google και Facebook ανακοίνωσαν εσχάτως ότι θα απαιτήσουν από τους εργαζόμενους που πρόκειται να επιστρέψουν στα γραφεία να εμβολιαστούν για την νόσο COVID-19. Ωστόσο, ο CEO της Apple, Tim Cook ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει εάν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι η σωστή απάντηση.

Σε ένα email που στάλθηκε στους υπαλλήλους, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai τόνισε ότι όποιος εργάζεται στην Google θα πρέπει να εμβολιαστεί. Η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ τις επερχόμενες εβδομάδες και σε άλλες περιοχές τους επόμενους μήνες. Η εντολή θα ισχύει μόνο σε περιοχές όπου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα και θα διαφέρει ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς. Η Google σημείωσε επίσης ότι θα είναι ανοικτή σε εξαιρέσεις για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για «ιατρικούς ή άλλους λόγους». Ο Pichai προσέθεσε ότι η Google θα επεκτείνει την εθελοντική πολιτική τηλεργασίας έως τις 18 Οκτωβρίου.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ξεκινήσαμε να ανοίγουμε ξανά τα γραφεία μας και ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους της Google να αισθάνονται ασφαλείς που έρχονται για να συνεχίσουν να εργάζονται. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι πολλοί υπάλληλοι της Google φοβούνται, βλέποντας τι έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Delta και ανησυχούν για την επιστροφή στο γραφείο

Λίγες ώρες αργότερα, η Facebook διευκρίνισε ότι θα απαιτούσε από τους Αμερικανούς εργαζόμενους να εμβολιαστούν. «Καθώς ανοίγουν ξανά τα γραφεία μας, θα απαιτούμε από οποιονδήποτε έρχεται να εργαστεί σε οποιαδήποτε από τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ να εμβολιαστεί. Το πώς θα εφαρμόσουμε αυτήν την πολιτική θα εξαρτηθεί από τις τοπικές συνθήκες και κανονισμούς», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Facebook, Lori Goler, στο CNBC.

Πολλές εταιρείες Big Tech έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία. Τον Μάιο, ο Pichai έγραψε σε ένα blog ότι «το μέλλον της εργασίας θα είναι η ευελιξία» και ότι η Google θα επέτρεπε σε ορισμένους εργαζόμενους να υποβάλουν αίτηση για εντελώς απομακρυσμένη εργασία εντός της εταιρείας ή να κάνουν ρυθμίσεις για τη μετάβαση σε άλλα γραφεία.

Από την άλλη πλευρά, η Facebook είχε δηλώσει ότι θα αυξήσει τις προσλήψεις εξ αποστάσεως ενώ ο Mark Zuckerberg είπε ότι η εταιρεία αναμένει το μισό εργατικό δυναμικό της να λειτουργήσει εξ αποστάσεως τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Η Microsoft ξεκίνησε επίσης με το υβριδικό μοντέλο εργασίας με την επιλογή μόνιμης απομακρυσμένης εργασίας, όπως και η Twitter και η Spotify.

Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι πολλές εταιρείες επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο με τουλάχιστον κάποια ιδιότητα. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Tim Cook απέστειλε email στο προσωπικό ζητώντας από μερικούς να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ άλλοι θα πρέπει να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση. Η είδηση ​​προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπαλλήλους της Apple, οι οποίοι έγραψαν μια επιστολή στον Cook, ζητώντας πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Η Amazon επίσης πιέζει για επιστροφή «στο κέντρο του γραφείου».

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να επιθυμούν οι τεχνολογικές εταιρείες, η μετάλλαξη Delta αναγκάζει τις εταιρείες - και τους εργαζομένους τους - να επανεκτιμήσουν και να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους. Προς το παρόν, η Google και η Facebook είναι οι πρώτες που απαιτούν εμβολιασμό, και δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν και άλλες.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[via]

Loading