Google Play Protect: Μπλόκαρε 1.9 δισ. εγκαταστάσεις κακόβουλων εφαρμογών το 2019

Μπορεί η Epic Games και άλλες εταιρείες να γκρινιαζουν για την κατανομή του τζίρου στο κατάστημα Google Play (70/30 υπέρ των developers), αλλά τουλάχιστον η Google δικαιολογεί την πολιτική της προτάσσοντας την ασφάλεια που προσφέρει τόσο τους developers, όσο και στους χρήστες.

Για του λόγου το αληθές, η Google ανακοίνωσε ότι το 2019 απέτρεψε την εγκατάσταση 1,9 δισ. κακόβουλων εφαρμογών χάριν στο εργαλείο Play Protect που λειτουργεί αυτόματα στις συσκευές Android.

Στην κατηγορία των κακόβουλων εφαρμογών συμπεριλαμβάνονται όλες αυτές που δεν προέρχονται από το κατάστημα Google Play, τα malware, ο τζόγος και η πορνογραφία. Ακόμη, το εργαλείο Play Protect απέτρεψε τη δημοσιευση 790.000 επικίνδυνων εφαρμογών στο κατάστημα.

Το Play Protect λανσαρίστηκε από τη Google το 2018 με σκοπό να σαρώνει διαρκώς τις εγκατεστημένες εφαρμογές στις συσκευές Android, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά σε κάποια αναβάθμιση τους. Το θετικό είναι ότι σαρώνει ταυτόχρονα και τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί απο third party καταστήματα ή έχουν γίνει side-loaded από τον χρήστη. Από τοτέ μέχρι και σήμερα σαρώνει περισσότερες από 100 δισ. εφαρμογές καθημερινά.

Κρατήστε ότι η Google έχει ιδρύσει και την App Defence Alliance μέσα στο 2019 σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες από τον χώρο της κυβερνοασφαλειας (ESET, Lookout, Zimperium) με σκοπό να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την προστασία των χρηστών. Όπως παραδέχεται ο Andrew Ahn, Product Manager του τμήματος Google Play & Android App Safety,

Οι κακοθελητες θα συνεχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να αποφεύγουν τα συστήματα παρακολούθησης μας και να θέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος. Ειμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη της ασφαλέστερης πλατφόρμας εφαρμογών και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο μέσα στο 2020.

[via]

Loading