Google: Πρόστιμο $391.5 εκατ. για παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών

Ήταν το 2018 όταν το πρακτορείο Associated Press αποκάλυπτε με άρθρο του πως το Location History δεν έδινε στην πραγματικότητα τον απόλυτο έλεγχο στον χρήστη σχετικά με τις πληροφορίες της τοποθεσίας του, με αποτέλεσμα η Google να συνεχίζει να λαμβάνει αυτά τα δεδομένα ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένο

Στην πραγματικότητα, το Location History αφορούσε μόνο την υπηρεσία Google Maps και για να αποκλειστεί πλήρως η πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας ο χρήστης έπρεπε να απενεργοποιήσει την αντίστοιχη εντολή από την ενότητα Web & App Activity. Αυτή η παρανόηση οδήγησε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε αγωγές κατά της Google, με την τελευταία να χάνει την υπόθεση στην Αυστραλία το 2021 και στην Αριζόνα (ΗΠΑ) πριν από μερικές εβδομάδες.

Τα ποσά που κλήθηκε να πληρώσει στις προηγούμενες υποθέσεις ήταν σχετικά μικρά, αλλά τώρα, η Google ήρθε σε συμβιβασμό για να κλείσει μια ομαδική αγωγή που κατέθεσαν 40 εισαγγελείς στις ΗΠΑ. Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται στα $391.5 εκατομμύρια και η Google δεσμεύτηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προχώρησε σε νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις περί ιδιωτικότητας για να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες στον τελικό χρήστη.

Συγκεκριμένα, θα εμφανίζει νέες ενότητες με απλές και κατανοητές πληροφορίες για τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, θα καταστήσει ακόμα πιο απλή την διαδικασία απενεργοποίησης και διαγραφής του ιστορικού τοποθεσίας, ενώ θα παρέχει πιο αναλυτικές πληροφορίες για την ενότητα Web & App Activity και πως αυτά τα δεδομένα βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών της.

[Google]

Loading