H.266/VVC: Το νέο codec για 4K streaming με το μισό όγκο!

Οι ολοένα και υψηλότερες αναλύσεις, αλλά και η εκθετική αύξηση της κατανάλωσης περιεχόμενου, ήταν αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων προτύπων κωδικοποίησης για τα videos, έτσι ώστε τα αρχεία τους να καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο όγκο από τα υπάρχοντα codecs χωρίς να υπάρχει απώλεια στην ποιότητά τους.

Το πρότυπο του μέλλοντος ήρθε από τη Fraunhofer, τη γερμανική εταιρεία που βοήθησε στην ανάπτυξη των H.264, H.265 και MP3 formats, και ονομάζεται H.266/Versatile Video Coding (VVC). Είναι ειδικά σχεδιασμένο για το streaming περιεχομένου ανάλυσης 4K και 8K, ενώ υπόσχεται μείωση στον όγκο των δεδομένων κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το H.265 HEVC.

Η ανάπτυξη του νέου H.266/VVC codec έγινε σε συνεργασία με τις Apple, Intel, Huawei, Sony, Qualcomm και Ericsson, και η άδεια χρήσης του θα δίνεται απευθείας από το MC-IF (Media Coding Industry Forum), ένα γκρουπ 34 μεγάλων κατασκευαστών, με σκοπό να αποφευχθούν οι παρατυπίες στην αδειοδότηση που ταλαιπώρησαν το H.264 codec την περασμένη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη Fraunhofer, αν ένα τυπικό 4K video σε H.265/HEVC format καταλάμβανε χώρο 10GB, με το H.266/VVC το μέγεθος του θα πέσει στα 5GB. Θεωρείται ιδανικό για τις υπηρεσίες streaming (π.χ. Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+) για να προσφέρουν περιεχόμενο σε υψηλότερες αναλύσεις 4K και 8K χωρίς να μεγαλώνουν οι ανάγκες τους για bandwidth, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζει όλες τις αναλύσεις από 480p και πάνω.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει hardware που να υποστηρίζει το H.266/VVC μέχρι στιγμής. Η Fraunhofer, πάντως, ισχυρίζεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός των νέων chipsets που θα υο υποστηρίζουν.

[via]

Loading