Ελλείψεις σε σκληρούς δίσκους και μεγάλη άνοδος τιμών!

Οι πλημμύρες που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες η Ταϊλάνδη, εκτός από χιλιάδες νεκρούς και άστεγους σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται να έχουν και τεχνολογικές συνέπειες για όλη την υφήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Ταϊλάνδη κατέχει ένα σημαντικότατο ποσοστό της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής σκληρών δίσκων (αποτελεί, μάλιστα, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα σκληρών δίσκων στον κόσμο), καθώς οι Western Digital, Seagate και άλλες εταιρείες διατηρούν εκεί τις εγκαταστάσεις  τους.

Λόγω των συνεχιζόμενων πλημμυρών, αρκετά εργοστάσια (ανάμεσα τους και αυτά των παραπάνω δύο μεγάλων εταιρειών) αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικότατες ελλείψεις και κατ’ επέκταση μεγάλες άνοδοι τιμών. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι ελλείψεις θα αγγίξουν τραγικά επίπεδα και θα διαρκέσουν για αρκετούς μήνες.

Οι πωλήσεις σκληρών δίσκων αναμένεται να γνωρίσουν πτώση της τάξης του 27.7%, και συγκεκριμένα από 173 εκατομμύρια μονάδες κατά το Q3 σε μόλις 125 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Και επειδή όταν η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικό επακόλουθο είναι η άνοδος των τιμών, οι τελευταίες έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν την ανηφόρα, κάτι το οποίο ισχύει και για τη χώρα μας.

Τόσο η WD όσο και η Seagate έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις, με αυξήσεις που σε συγκεκριμένα μοντέλα φτάνουν μέχρι το 40%. Ωστόσο, ακόμα και οι κατασκευάστριες εταιρίες που δεν υπέστησαν ζημιές, δείχνουν να έχουν ανεβάσει τις τιμές, ενώ δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας με πωλητές να χρησιμοποιούν τις πλημμύρες ως δικαιολογία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Φυσικά, το αποκορύφωμα θα είναι όταν οι ελλείψεις αρχίσουν να επηρεάζουν την παραγωγή υπολογιστών, που λογικά δε θα αργήσει και πολύ. Ίσως μια καλή ευκαιρία για τους αναποφάσιστους να προχωρήσουν σε αγορά SSD

This entry was posted in Hardware, Seagate, Western Digital. Bookmark the permalink.