HONOR 50 5G Review: Υψηλές πτήσεις στη mid-range κατηγορία με 5G και Google Mobile Services

Που είχαμε μείνει; Α, ναι! Μετά από τις περιπέτειες που πέρασε ως παράπλευρη απώλεια λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πρώην «μαμά» εταιρεία, η HONOR είναι και πάλι εδώ! Εδώ και αρκετούς μήνες ανεξάρτητη, έχοντας πλέον τη δική της μονάδα παραγωγής και φυσικά έχοντας την άδεια να χρησιμοποιεί τις αμερικανικές τεχνολογίες που της είχαν απαγορευτεί την τελευταία διετία.

Η επιστροφή της HONOR στις Δυτικές αγορές έρχεται με το HONOR 50 5G, μια upper mid-range πρόταση που ομολογουμένως θυμίζει αρκετά τη νέα πρόταση του πρώην «αφέντη» της, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις που αξίζουν της προσοχής μας. Ως πρώτη αναφέρουμε την υποστήριξη δικτύων 5G, ενώ ακολουθεί ο εξαιρετικός κύριος αισθητήρας 108MP στην πίσω κάμερα και προφανώς η υποστήριξη των Google Mobile Services.

Αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια απουσίας της HONOR από το προσκήνιο έπληξαν αδιαμφισβήτητα το αρκετά ισχυρό brand που είχε χτίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το νέο ξεκίνημα γίνεται από το μηδέν. Οι φίλοι της τεχνολογίας γνωρίζετε πολύ καλά πως η εταιρεία είχε δώσει σπουδαία δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια και στην περίπτωση του HONOR 50 5G αποδεικνύεται ότι έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο που την είχαμε αφήσει. Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ναυαρχίδα, μιας και θέλει να συνδυάσει την επανεκκίνηση της με πιο ταπεινά βήματα, αλλά είναι βέβαιο ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα παρουσιάσει πολύ δυνατά χαρτιά, ακόμη και στην κατηγορία των foldables.

Ας γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα το HONOR 50 5G που είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε για 2 εβδομάδες πριν το λανσάρισμα του και στην Ελληνική αγορά την περασμένη εβδομάδα.

HONOR 50 5G Review

HONOR 50 5G / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η εταιρεία μας έδωσε την απόχρωση Midnight Black για τις ανάγκες αυτού του review, η οποία είναι η πιο κλασική σε εμφάνιση και δυστυχώς το πίσω μέρος της είναι μαγνήτης για τις δαχτυλιές. Έχοντας δει και περιεργαστεί από κοντά τις άλλες αποχρώσεις, μπορούμε να εκφράσουμε μια προτίμηση στην Frost Crystal. Όπως και να ‘χει, ο σχεδιασμός είναι μεν συνηθισμένος, αλλά συνολικά η κατασκευή σου βγάζει premium αίσθηση και η συσκευή είναι πολύ ελαφριά (175gr βάρος) και λεπτή (7.8mm πάχος). Χάριν στην κυρτή οθόνη το αισθάνεσαι σαφέστατα πιο συμμαζεμένο σε σύγκριση με άλλα smartphones της κατηγορίας που διαθέτουν εξίσου μεγάλη οθόνη.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το camera module όπου στον ένα κύκλο έχει τοποθετηθεί ο κύριος αισθητήρας 108MP, ενώ στον δεύτερο οι δευτερεύοντες αισθητήρες μαζί με το LED flash. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα power και volume buttons, στο κάτω μέρος υποδοχή USB Type-C, ηχείο, μικρόφωνο και υποδοχή για κάρτες SIM, ενώ η επάνω πλευρά έχει μόνο τα 2 μικρόφωνα και η αριστερή είναι κενή από οτιδήποτε. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση για προστασία από νερό και σκόνη, και καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις θήκη γιατί μοιάζει αρκετά εύθραυστο.

HONOR 50 5G Review

HONOR 50 5G / Οθόνη

Η HONOR τοποθέτησε κυρτή οθόνη 6.57’’ OLED ανάλυσης FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και πλήρη κάλυψη της χρωματικής γκάμας DCI-P3 (περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο χρώματα) για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία θέασης και χρήσης, τόσο κατά την πλοήγηση στο σύστημα και τα social media, όσο και για την παρακολούθηση περιεχομένου και το gaming (300Hz touch sampling rate).

Η επιλογή του OLED panel μας προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δηλαδή ολοζώντανα χρώματα με ελαφρώς υψηλότερο κορεσμό, πραγματικό μαύρο, υψηλή αντίθεση και φωτεινότητας, αλλά και πολύ καλή ευκρίνεια στο φως της ημέρας όταν χρησιμοποιείς το HONOR 50 5G σε εξωτερικούς χώρους. Στα αρνητικά θα αναφέρουμε την απουσία δυναμικής προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης εικόνας, με τον χρήστη να πρέπει να επιλέγει χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις τα 60Hz ή τα 120Hz (υψηλότερη κατανάλωση μπαταρίας).

Το προτεινόμενο είναι να έχεις μόνιμα ενεργοποιημένα τα 120Hz, μιας και η αυτονομία είναι άκρως ικανοποιητική, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. να έχει μείνει μικρό ποσοστό και να βρίσκεσαι μακριά από πρίζα ή powerbank).

HONOR 50 5G Review

HONOR 50 5G / Hardware - Απόδοση

Στο hardware η HONOR πορεύτηκε και αυτή με τον mid-range, αλλά συνάμα αρκετά ισχυρό επεξεργαστή Snapdragon 778G στην 5G έκδοση του. Εμείς είχαμε την έκδοση με 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο (υπάρχει και ο συνδυασμός 8GB + 256GB), αλλά δεν αντιμετωπίσαμε κανένα ζήτημα στη δική μας χρήση με πολλές ανοικτές εφαρμογές, εναλλαγές μεταξύ τους, πολύωρη χρήση της κάμερας και αρκετό gaming. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι mid-range επεξεργαστές της Qualcomm κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο από πλευράς απόδοσης και στα θετικά καταγράφουμε πως δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία σε μη ανεκτό βαθμό.

Στα υπόλοιπα δεν είχαμε κάποιο παράπονο από τον in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων (εύκολη ρύθμιση, γρήγορη και αξιόπιστη λειτουργία), σημειώνουμε στα θετικά τις κεραίες WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC και 5G, αλλά θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο στο θέμα του ήχου. Δεν υπάρχει stereo και η απόδοση του ηχείου είναι αρκετά μέτρια συγκριτικά με άλλες προτάσεις της ίδιας κατηγορίας τιμής. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα βιομετρικού ξεκλειδώματος με αναγνώριση προσώπου από την εμπρόσθια κάμερα κεντρικά επάνω στην οθόνη, αλλά μόνον όταν ο φωτισμός είναι αρκετός για να σε «δει» η κάμερα.

Στο θέμα της αυτονομίας, το HONOR 50 5G τα πηγαίνει περίφημα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία χωρητικότητας 4300mAh ακούγεται “μικρή”. Με μόνιμα ενεργοποιημένα τα 120Hz στην οθόνη, η συσκευή βγάζει άνετα μία ημέρα (φυσιολογικής) χρήσης και ίσως κάτι παραπάνω για τους πιο μετριοπαθείς χρήστες. Η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στο πακέτο φορτιστή ισχύος 66W που γεμίζει τη μπαταρία στο 50% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (πλήρης φόρτιση σε κάτι λιγότερο από μία ώρα), αλλά δυστυχώς η συσκευή δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Συνολικά το HONOR 50 5G δεν χαρακτηρίζεται ως “τέρας” επιδόσεων, αλλά για τον μέσο χρήστη είναι κάτι παραπάνω από αρκετό αυτό που προσφέρει για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

HONOR 50 5G Review

HONOR 50 5G / Λειτουργικό σύστημα

Μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις για τους καταναλωτές που διστάζουν να ζήσουν μακριά από την “αγκαλιά” της Google, είναι το γεγονός ότι το HONOR 50 5G υποστηρίζει κανονικότατα τα Google Mobile Services. Αυτό σημαίνει ότι έχεις πλήρης πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Google Play και στις εφαρμογές - υπηρεσίες της εταιρείας.

Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί με την τελευταία έκδοση του Android OS, αλλά έρχεται με το Android 11 και το περιβάλλον χρήσης MagicUI 4.2, το οποίο είναι πολύ γνώριμο σε όσους έχουν πρότερη εμπειρία με συσκευές της HONOR ή της HUAWEI. Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να το δείτε ή να το δοκιμάσετε, το MagicUI 4.2 είναι ένα πολύ καθαρό και ταχύτατο περιβάλλον χρήσης, με ξεκάθαρη κατεύθυνση να διευκολύνει τον χρήστη σε κάθε βήμα του.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει διευκρινήσει τι σκοπεύει να πράξει με τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, αλλά η λογική λέει πως θα δούμε σίγουρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες μια νέα έκδοση του MagicUI βασισμένη στο Android 12. Για πιο μακριά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

HONOR 50 5G Review

HONOR 50 5G / Κάμερες

Στον τομέα της κάμερας, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον κύριο αισθητήρα 108MP. Η HONOR επέλεξε πολλά megapixels και μεγάλο μέγεθος που βοηθά στην πρόσληψη περισσότερου φωτός προκειμένου να αποδίδει πολύ καλύτερες λήψεις φωτογραφιών και videos σχεδόν σε οποιαδήποτε συνθήκη φωτισμού. Οκ, αυτός είναι συνήθως ο διακαής πόθος τόσο των εταιρειών, όσο και των χρηστών, αλλά στην περίπτωση του HONOR 50 5G έχουμε όντως έναν πάρα πολύ ικανό αισθητήρα για την κατηγορία.

Σε συνθήκες καλού φωτισμού τα δείγματα που πήραμε μιλούν από μόνα τους. Σωστή χρήση του HDR, υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας, ζωντανά και αληθοφανή χρώματα, αλλά και εξαιρετικά πορτραίτα. Όσο μειώνεται ο φυσικός φωτισμός μπορείς να πάρεις πολύ καλές λήψεις, αλλά είναι ξεκάθαρα προτιμότερο να επιλέξεις το αρκετά βελτιωμένο Night mode φροντίζοντας παράλληλα να έχεις σταθερό χέρι (αν δεν σου βρίσκεται gimbal ή τρίποδο).

Από εκεί και πέρα, οι δευτερεύοντες αισθητήρες 8MP ultrawide + 2MP depth + 2MP macro κινούνται στη συνηθισμένη μετριότητα της κατηγορίας. Άντε ο ultrawide μπορεί να σε βοηθήσει να τραβήξεις καλές φωτογραφίες τοπίων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και πάλι δεν αποφεύγεις το barrel effect. Για βραδινές λήψεις με τον υπερευρυγώνιο η ποιότητα μειώνεται δραματικά και πρακτικά δεν υπάρχει λόγος. Ο αισθητήρας βάθους απλά συγκεντρώνει περισσότερη πληροφορία για να βοηθήσει στα πορτραίτα, ενώ ο macro δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Η selfie κάμερα περιλαμβάνει αισθητήρα 32MP που αποδίδει εξαιρετικά στο φως της ημέρας, τόσο στις απλές selfies, όσο και στα πορτραίτα, αν και στα τελευταία καμιά φορά το παρακάνει με την ένταση του bokeh effect. Σε μειωμένο φωτισμό η ποιότητα προφανώς δεν μπορεί να διατηρηθεί, αλλά κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου αν θες π.χ. να πραγματοποιήσεις μια video κλήση.

Να σημειώσουμε πως η HONOR έχει φροντίσει να προσθέσει διάφορα έξτρα modes για τους vloggers, θέλοντας να καλύψει και αυτή τις ανάγκες της νέας γενιάς με επιλογές για διαχωρισμό της οθόνης σε δύο κάμερες, picture-in-picture mode, ταυτόχρονη ενεργοποιήση και μετάβαση από φακό σε φακό σε πραγματικό χρόνο. Η λήψη video μπορεί να γίνει σε ανάλυση έως 4K στα 30fps με τον κύριο αισθητήρα, ενώ στην εμπρόσθια κάμερα η ανάλυση φτάνει έως 1080p.

Επίλογος

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, και πάλι την HONOR στην αγορά με μια αξιόλογη πρόταση στη μεσαία κατηγορία που έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Δεν αμφισβητεί κανείς τις δυνατότητες της εταιρείας, η οποία με το HONOR 50 5G έχει να προσφέρει εξαιρετική οθόνη, ποιοτική κατασκευή, μεγάλη αυτονομία και δυνατή κάμερα. Παρόλα αυτά, ο ανταγωνισμός σε αυτήν την κατηγορία είναι τρομερά υψηλός και ίσως τις περισσότερες φορές ο καταναλωτής ποντάρει περισσότερο στο πιο γνωστό brand. Θεωρούμε δεδομένο, ωστόσο, ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο όταν το δείτε από κοντά!

HONOR 50 5G / Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.57’’ OLED FHD+ (2340 x 1080, 120Hz)
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 778G 5G
  • Μνήμη RAM 6GB/8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Κάμερα 108MP f/1.9 PDAF + 8MP f/2.2 ultrawide 120º + 2MP f/2.4 macro + 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.2
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με MagicUI 4.2 (+ Google Mobile Services)
  • Μπαταρία 4300mAh με φορτιστή 66W
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 160 x 73.8 x 7.8mm
  • Βάρος 175gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading