Huawei: Άρνηση από την TSMC, επίσημη ανακοίνωση και φήμες για αντίποινα της Κίνας

Νωρίτερα σήμερα είδαμε τις κινήσεις της Huawei μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δυσκολεύουν αρκετά το έργο οποιασδήποτε εταιρείας επιθυμεί να την προμηθεύσει με chipsets. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης ακούστηκε ότι η TSMC απέρριψε παραγγελία ύψους $700 εκατ. από πλευράς Huawei για την κατασκευή των επόμενης γενιάς επεξεργαστών Kirin στα 7nm και 5nm, αν και θα συνεχίσει να παραδίδει κανονικά τις προηγούμενες παραγγελίες της εταιρείας έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο του ετήσιου Analyst Summit της Huawei, ο εκ περιτροπής πρόεδρος της εταιρείας, κ. Guo Ping, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης των ΗΠΑ συνολικά για όλο τον κόσμο, ενώ για τη Huawei το ζήτημα είναι η επιβίωση και γι’ αυτό ζήτησε τη στήριξη των προμηθευτών και των πελατών της. Λίγο αργότερα, μάλιστα, δημοσιεύθηκε και η ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση που εν ολίγοις λέει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το ευρύτερο φάσμα της βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο για τη Huawei:

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν επηρεάζει μόνο τη Huawei. Θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τον ευρύτερο κόσμο της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο. Μακροπρόθεσμα θα ζημιωθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και η συνεργασία μεταξύ των παικτών στην παγκόσμια αγορά των ημιαγωγών, επάνω στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες, αυξάνοντας σημαντικά τις αντιπαλότητες και τις απώλειες για όλους. Οι ΗΠΑ αξιοποιούν τα δικά τους τεχνολογικά επιτεύγματα με σκοπό να εξοντώσουν τις ξένες εταιρείες. Αυτή η πρακτική θα οδηγήσει μόνο στην απώλεια της εμπιστοσύνης για την τεχνολογία που κατέχουν και τις μονάδες μαζικής παραγωγής στη χώρα τους, επομένως, θα ζημιωθούν σημαντικά οι ίδιοι.
Επάνω σε αυτήν την αδυσώπητη προσπάθεια στραγγαλισμού της εταιρείας μας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να καταπνίξει και να αγνοήσει ολοκληρωτικά τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλές εταιρείες και βιομηχανικούς συνασπισμούς. Η απόφαση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη και ολέθρια, με κίνδυνο να υποβαθμίσει ολόκληρη τη βιομηχανία παγκοσμίως, διότι επηρεάζεται άμεσα η επέκταση, η συντήρηση και η διαρκής λειτουργία δικτύων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχουμε αναπτύξει σε περισσότερες από 170 χώρες.

Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να στηρίξει με $2.2 δισ. τη SMIC, μια εγχώρια μονάδα μαζικής παραγωγής που βασίζεται αποκλειστικά σε USA-free τεχνολογίες και λογισμικό, αλλά το σημαντικότερο είναι η αντίδραση που θα βγάλει ως αντίποινα για τις αμερικανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη Global Times, η Κίνα σκέφτεται να δημιουργήσει τη δική της “μαύρη λίστα” για διακοπή των συνεργασιών με πληθώρα εταιρειών όπως είναι οι Apple, Qualcomm, Cisco και Boeing. Από τη στιγμή που μιλάμε για μια τεράστια αγορά και μια χώρα όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες μονάδες μαζικής παραγωγής, αντιλαμβάνεστε ότι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός θα ήταν ένα πολύ σοβαρό, αν όχι καταστροφικό, χτύπημα.

Δεν υπάρχει κάτι επίσημο ή έστω ημιεπίσημο, καθώς για την ώρα η κυβέρνηση της Κίνας κρατά (επίσημα τουλάχιστον) μια πιο μετριοπαθή στάση του τύπου «χαλαρώστε λίγο τη φάση με τη Huawei», αλλά ποτέ δεν ξέρεις σε ποια άκρα μπορεί να φτάσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος.

[via]

Loading