Αυτό είναι το πρώτο desktop της Huawei με δικό της επεξεργαστή

Στις αρχές Μαΐου είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Huawei σκοπεύει να κυκλοφορήσει υπολογιστές με αποκλειστικά κινέζικο hardware και software, και συγκεκριμένα με τον επεξεργαστή Kunpeng που κατασκευάζει η θυγατρική της, η HiSilicon. Σκοπός της εταιρείας είναι να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από οποιαδήποτε τεχνολογία προέρχεται από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για τα προϊόντα που πωλούνται στην Κίνα και σε άλλες Ασιατικές χώρες.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός, καθώς η Huawei ξεκίνησε ήδη την πώληση του πρώτου desktop της στην Κίνα, κάτι που εντόπισε η ιστοσελίδα Tom’s Hardware σε ένα video στο YouTube. Ο χρήστης που ανέβασε το video αναφέρει ότι χρειάστηκε να πληρώσει 7500 yuan (περίπου €950) για το σύστημα, το οποίο διαθέτει επεξεργαστή Kunpeng 720 αρχιτεκτονικής ARM v8 σε κλίμακα 7nm με octa-core CPU και πυρήνες χρονισμένους στα 2.6GHz, motherboard Huawei D920S10, 16GB μνήμη RAM, σκληρό δίσκο 256GB SATA, κάρτα γραφικών Radeno RX550 και τροφοδοτικό 200W.

Ο χρήστης σημειώνει ότι γενικά η απόδοση του παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα, ειδικά στην αναπαραγωγή video λόγω κακών επιδόσεων στο encoding, ενώ το λειτουργικό σύστημα UOS (Unity Operating System), μια κινέζικη διανομή Linux, απαιτεί έξτρα 800 yuan (περίπου €100) για να έχεις πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών. Επίσης, ο επεξεργαστής της Huawei δεν έχει τη δυνατότητα να τρέχει προγράμματα 32bit.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη Huawei, επομένως, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο desktop να αποτελεί απλά μια απόπειρα της εταιρείας που απευθύνεται σε λίγους, έως ότου τελειοποιήσουν το hardware και το software. Είναι μάλλον απίθανο, πάντως, να δούμε κάτι τέτοιο εκτός Κίνας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Εδώ να σημειώσουμε ότι παρά την απόπειρα της Huawei να κατασκευάσει δικούς της ARM επεξεργαστές για υπολογιστές, το μπλοκάρισμα από τις ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά και αυτήν την παραγωγή λόγω της χρήσης τεχνολογίας της ARM (είναι μεν βρετανική, αλλά ξέρουμε πως έχει η κατάσταση). Θα είχε νόημα να στραφεί η Huawei στην ανάπτυξη δικής της αρχιτεκτονικής για επεξεργαστές; Μάλλον δύσκολα στην παρούσα φάση που έχει ανοικτά πολλά μέτωπα και τρέχει να διασώσει ό,τι μπορεί στον τομέα του mobile και των δικτύων.

Εξάλλου, να αναφέρουμε ότι τόσο η Huawei, όσο και η θυγατρική Honor επιθυμούν να μπουν και στον χώρο του gaming με δικά τους gaming laptops, πιθανότατα με την Honor να κάνει το πρώτο βήμα ως ένα νεανικό brand.

[via]

Loading