up_icon
Gadgets HUAWEI Peripherals Reviews

Huawei FreeBuds Lite: Υψηλή ποιότητα ήχου και εύκολη χρήση

04 Ιουνίου 2019 Christos Elpidis

Huawei FreeBuds Lite: Υψηλή ποιότητα ήχου και εύκολη χρήση

Από τότε που η Apple έκανε το πρώτο βήμα με τα AirPods, αρκετοί κατασκευαστές αποφάσισαν να ασχοληθούν πιο έντονα με τη δημιουργία των δικών τους αντίστοιχων λύσεων για ασύρματα ακουστικά TWS (True Wireless Stereo) που προσφέρουν στον χρήστη υψηλή ποιότητα στην αναπαραγωγή του ήχου και κόβουν τον “βραχνά” των καλωδίων για μια πιο άνετη εμπειρία χρήσης.

Μία από τις προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά σε σχετικά καλή τιμή είναι και τα Huawei FreeBuds Lite, τα οποία δοκιμάζουμε εδώ και μερικές ημέρες για τις ανάγκες αυτού του review. Καταρχάς να τονίσουμε ότι πρόκειται για earbuds, διότι αρκετοί χρήστες ίσως βρίσκουν ενοχλητικό αυτόν τον σχεδιασμό για το αυτί τους.

Πακέτο - Σχεδιασμός

Στο πακέτο θα βρείτε τη θήκη φόρτισης για τα ακουστικά, ένα καλώδιο microUSB για τη φόρτιση της βάσης, ανταλλακτικά καλύμματα για τα ακουστικά (συμπεριλαμβάνεται σετ με μικρές τρύπες για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα), τις οδηγίες χρήσης και την εγγύηση.

Η θήκη φόρτισης είναι μικρή, ελαφριά με κατασκευή από matte πλαστικό και πανεύκολη στη χρήση και τη μεταφορά (βάρος 45.5gr, πάχος 28.8mm). Στο εσωτερικό της τοποθετούνται τα δύο ακουστικά στις συγκεκριμένες θέσεις τους για φόρτιση, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η υποδοχή microUSB και το μοναδικό κουμπί για reset των ακουστικών και ενεργοποίηση του mode σύνδεσης με τη συσκευή σας (π.χ. smartphone). Κεντρικά στην πρόσοψη υπάρχει ένα LED φωτάκι που υποδεικνύει την κατάσταση τους (π.χ. αν φορτίζουν, αν γίνεται σύζευξη κλπ.) και η μπαταρία της έχει χωρητικότητα 410mAh.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των ακουστικών, είναι πανομοιότυπα με τα “κανονικά” FreeBuds. Γυαλιστερό πλαστικό στην εξωτερική πλευρά, matte στο εσωτερικό τους για μια πιο ζεστή αίσθηση όταν ακουμπούν στο εσωτερικό του αυτιού, αισθητήρα υπερύθρων για να αντιλαμβάνονται ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά στο αυτί και επιταχυνσιόμετρο στο εσωτερικό τους για να αναγνωρίζουν τα αγγίγματα του χρήστη. Οι δύο επίχρυσες οπές είναι οι διεπαφές για τη φόρτιση όταν τοποθετούνται στη βάση, ενώ το κάθε ένα ζυγίζει μόλις 5.5gr και διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 55mAh. Προτού περάσουμε στα διαδικαστικά της χρήσης τους να σημειώσουμε ότι υποστηρίζουν τα SBC και AAC codecs, με εύρος συχνοτήτων από 20Hz έως 20kHz.

Σύζευξη

Η διαδικασία σύζευξης των Huawei FreeBuds Lite με το smartphone είναι πανεύκολη και γρήγορη. Ανοίγεις τη θήκη, κρατάς πατημένο το κουμπί στο πίσω μέρος για 2-3 δευτερόλεπτα ώστε να ενεργοποιηθεί το mode σύνδεσης μέσω Bluetooth 4.2 και στη συνέχεια βρίσκεις τα FreeBuds από τη λίστα στις ρυθμίσεις Bluetooth του smartphone. Σε περίπτωση που έχεις ήδη πραγματοποιήσει σύζευξη τους με άλλο smartphone/tablet, τότε θα πρέπει να κάνεις reset κρατώντας το κουμπί της θήκης πατημένο για περίπου 10 δευτερόλεπτα έως ότου το LED φως περάσει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Εάν το LED φως είναι κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι η θήκη φόρτισης χρειάζεται…φόρτιση, μια διαδικασία που πέρνει σχεδόν δύο ώρες. Μην ανησυχείτε, όμως, δεν αποφορτίζεται τόσο εύκολα.

Διαχείριση

Η χρήση των Huawei FreeBuds Lite είναι απλούστατη. Ανοίγεις τη θήκη και εφόσον έχει γίνει η σύζευξη με το smartphone, η σύνδεση τους πραγματοποιείται αυτόματα. Αφότου τα φορέσεις μπορείς να εκτελείς ενέργειες με αγγίγματα στα ακουστικά. Με διπλό άγγιγμα (double tap) στο αριστερό ακουστικό ενεργοποιείς τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, ενώ με διπλό άγγιγμα στο δεξί ακουστικό γίνεται παύση ή έναρξη της μουσικής. Επιπλέον, εάν αφαιρέσεις το ένα από τα δύο ακουστικά, σταματά αυτόματα η αναπαραγωγή της μουσικής, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει το αντίστροφο (δηλαδή να ξαναρχίσει μόλις το βάλεις και πάλι στο αυτί).

Να σημειώσουμε ότι το λογισμικό των FreeBuds Lite αναβαθμίζεται κατά καιρούς μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής που υπάρχει στο κατάστημα Google Play. Απαιτείται να έχεις ανοιχτή τη θήκη και τα ακουστικά μέσα σε αυτήν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβάθμισης.
Ποιότητα ήχου

Αν καταφέρεις να βρεις το κατάλληλο μέγεθος των λαστιχένιων καλυμμάτων για τα ακουστικά, τότε απολαμβάνεις την σχεδόν πλήρη απομόνωση από το περιβάλλον, κάτι ιδανικό όταν ακούς μουσική, αλλά μάλλον ενοχλητικό ή έως και επικίνδυνο αν χρησιμοποιείς τα ακουστικά για να μιλάς στο τηλέφωνο.

Στην περίπτωση της μουσικής, η ποιότητα και η καθαρότητα ήταν πάρα πολύ καλή ακόμη και στις υψηλές εντάσεις, με βαθιά μπάσα και ελάχιστο “θόρυβο” στις υψηλές συχνότητες. Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ασύρματα ακουστικά, η εμπειρία είναι σαφέστατα καλύτερη από τις κλασικές “ψείρες”. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τις συνομιλίες, βάζοντας στο παιχνίδι και το μικρόφωνο. Οι συνομιλητές δεν ανέφεραν κάποιο πρόβλημα έντασης ή καθαρότητας, ενώ η φωνή τους ακουγόταν το ίδιο καθαρά και στα δύο αυτιά.

Σε ό,τι αφορά τον Google Assistant, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην ενεργοποίηση του, ούτε είχαμε κάποιο θέμα με το μικρόφωνο στην αναγνώριση των εντολών μας.

Αυτονομία

Κατά τη διάρκεια της χρήσης ως handsfree, τα Huawei FreeBuds Lite έβγαλαν άνετα την ημέρα. Στη δοκιμή της αναπαραγωγής μουσικής, όμως, η αυτονομία δεν ξεπερνά τις 3 με 3μιση ώρες. Το θετικό είναι ότι φορτίζουν πλήρως σε λιγότερο από μία ώρα και η θήκη φόρτισης παρέχει σχεδόν 4 τέτοια γεμίσματα προτού χρειαστεί και αυτή φόρτιση (γεμίζει επίσης σε λιγότερο από μία ώρα).

Συμπεράσματα

Τα Huawei FreeBuds Lite είναι μια καλή επιλογή για ασύρματα ακουστικά TWS που προσφέρουν καλή αυτονομία, εύκολη διαχείριση και ικανοποιητική ποιότητα ήχου, αλλά δεν παύουν να έχουν τα προβλήματα που συναντάμε στην πλειοψηφία των earbuds.

Δεν είναι όλα τα αυτιά φτιαγμένα για αυτόν τον σχεδιασμό ακουστικού και αρκετοί χρήστες θα χρειαστεί να “παίξουν” με τα διαφορετικού μεγέθους λαστιχένια καλύμματα για να τα νοιώθουν άνετα στο αυτί τους. Τα τελευταία, μάλιστα, είναι λίγο “μπελαλίδικα” στην τοποθέτηση τους.

Ακόμη, δεν είναι όλοι οι χρήστες φανατικοί της απομόνωσης τους από τον έξω κόσμο όταν φορούν ακουστικά. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αν ακούς μουσική και δεν θέλεις εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά αν θες να τα χρησιμοποιείς και σαν handsfree, μπορεί να μη σε βολέψουν. Σημαντικό, επίσης, ότι δεν έχεις τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης ή της αλλαγής τραγουδιού αν δεν χρησιμοποιήσεις το smartphone σου.

Τα Huawei FreeBuds Lite πωλούνται στην Ελλάδα σε επίσημη τιμή €99.90, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και φθηνότερα με λίγο ψάξιμο.

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

watchOS 10: Τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται το φθινόπωρο στα Apple Watch

06 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Οι φήμες για ριζικό επανασχεδιασμό του watchOS αποδείχθηκαν αληθινές, καθώς η παρουσίαση του watchOS 10 στο εναρκτήριο keynote του συνεδρίου WWDC 2023 έφερε στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές που θα δούμε στα ...

Meta Quest 3: Αυτό είναι το νέο VR headset της εταιρείας στα $499.99

01 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Η Meta θέλει να χαλάσει το πάρτι της Apple σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για παρουσίαση του Mixed Reality headset από την τελευταία στο επικείμενο συνέδριο WWDC 2023 (5-9 Ιουνίου 2023). Η ...

Project Q: Αυτή είναι η νέα φορητή συσκευή της Sony για streaming παιχνιδιών του PS5

25 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Μεγαλειώδης η εκδήλωση PlayStation Showcase, με τη Sony να παρουσιάζει πληθώρα παιχνιδιών και δύο νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν προς τα τέλη του 2023, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς ημερομηνίες ...

Logitech Rally Bar Huddle: Ένα ολοκληρωμένο video-bar για μικρούς χώρους συσκέψεων

24 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Logitech ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν, το Rally Bar Huddle, ένα ανώτερης ποιότητας ολοκληρωμένο video-bar για μικρούς χώρους συσκέψεων, την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια των καμερών συσκέψεων της ...

Backbone One - PlayStation Edition, διαθέσιμο το controller και για συσκευές Android

24 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από το λανσάρισμα του Backbone One controller για τα iPhone και τώρα παίρνουν σειρά οι συσκευές Android, με την εταιρεία να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία έχοντας τις ευλογίες της Sony....

Sony SRS-XV800: Το νέο και πανίσχυρο ασύρματο ηχείο της εταιρείας

14 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Sony ανακοίνωσε σήμερα το νέο SRS-XV800, ένα ηχείο κατασκευασμένο για πάρτι με δυνατό και καθαρό ήχο. Είτε διοργανώνετε ένα επικό πάρτι είτε απολαμβάνετε την αγαπημένη σας ταινία ή τηλεοπτική σειρά, αυτό το ...

Suunto Vertical: Με GPS, δωρεάν offline χάρτες και ηλιακή φόρτιση

11 Μαΐου 2023 Techgear Team

Με το Suunto Vertical για αξιόπιστο οδηγό, μπορείτε να εξερευνήσετε από τις υψηλότερες κορυφές έως τα πιο απόκρημνα φαράγγια, καθώς πληροί τα υψηλότερα πρότυπα αντοχής, διαθέτει λεπτομερείς χάρτες πλοήγησης που...

Canon PowerShot V10: Η πρώτη compact σχεδιασμένη ειδικά για vloggers

11 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Canon παρουσιάζει την PowerShot V10, μια ελαφριά και εύχρηστη μηχανή για vlogging που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μοιράζονται με φίλους και ακόλουθους τις περιπέτειές τους, χωρίς να κουβαλούν μεγάλο ...

Samsung SmartThings Find: Εντοπισμός συσκευών με 300+ εκατ. «κόμβους εύρεσης»

04 Μαΐου 2023 Techgear Team

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία SmartThings Find διευρύνεται ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβάνοντας 300 εκατομμύρια «κόμβους εύρεσης», μέσω εγγεγραμμένων και ενεργοποιημένων συσκευών που μπορούν να βοηθήσουν...

Apple και Google συμμαχούν για την καταπολέμηση της κακόβουλης χρήσης των tag trackers

02 Μαΐου 2023 Christos Elpidis

Apple και Google αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από την κακόβουλη χρήση των ασύρματων συσκευών εντοπισμού όπως είναι τα AirTags. Οι συσκευές...

Loader
please wait
techgear_icon