Huawei: Νέα κατηγορία ότι παρακολουθεί με backdoors τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Μετά από αρκετές εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέρχεται στο θέμα της Huawei τονίζοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί πηγή κινδύνου και ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις πως η κινεζική εταιρεία μπορεί να παρακολουθεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο χάριν σε backdoors, κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, κ. Robert O’Brien, δήλωσε τα εξής:

Έχουμε αποδείξεις πως η Huawei έχει τη δυνατότητα μυστικής πρόσβασης σε ευαίσθητες και ιδιωτικές πληροφορίες μέσα από τα συστήματα που διαχειρίζεται και πουλά σε όλο τον κόσμο.

Θα αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές οι αποδείξεις. Μην περιμένετε κάτι συγκεκριμένο. Για μια ακόμη φορά δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, ούτε καν τις χώρες που θεωρητικά έχουν επηρεαστεί από αυτήν την πρακτική της Huawei. Το μόνο εξτραδάκι στον ισχυρισμό είναι ότι τα backdoors της Huawei εμφανίστηκαν με τον εξοπλισμό της για δίκτυα 4G.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ είχαν διαβαθμισμένες αυτές τις πληροφορίες ως “ιδιαίτερα εμπιστευτικές” μέχρι τα τέλη του 2019, όταν και αποφάσισαν να τις μοιραστούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Η απάντηση της Huawei στη νέα κατηγορία ήταν άμεση:

Αρνούμαστε κατηγορηματικά και αυτές τις κατηγορίες. Για άλλη μια φορά βλέπουμε να επαναλαμβάνονται αβάσιμες κατηγορίες χωρίς καμία απολύτως απόδειξη.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι και πολύ αυστηροί κανόνες για την πρόσβαση στα δίκτυα, προνόμιο που έχουν μόνο πιστοποιημένοι υπάλληλοι των παρόχων τηλεπικοινωνιών. Κανένας υπάλληλος της Huawei δεν έχει άδεια πρόσβασης σε δίκτυο χωρίς τη ρητή έγκριση του παρόχου. Είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο και θα το ανακαλύπταμε αμέσως.

Όπως και να ‘χει, είναι τουλάχιστον αστείο να κατηγορούν οι ΗΠΑ κάποιον τρίτο για backdoors…

*Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από STR/Getty Images

[via]

Loading