Huawei P Smart Pro: Από τις καλύτερες mid-range προτάσεις αυτή την περίοδο [Review]

Τα έχουμε αναφέρει εκατοντάδες φορές για την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ ΗΠΑ και Huawei, με το μπλοκάρισμα της τελευταίας από τις αμερικανικές τεχνολογίες να την έχει φέρει στη δύσκολη μεν θέση να μην μπορεί να προσφέρει τις εφαρμογές και υπηρεσίες της Google στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν μετά τις 16 Μαΐου 2020, από την άλλη δε, αυτό το εμπόδιο ίσως λειτουργήσει ευεργετικά μακροπρόθεσμα για εμάς τους τελικούς χρήστες. Αρκεί τα Huawei Mobile Services που αναπτύσσονται πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες να αποδειχτούν τόσο καλά ώστε να ξεκολλήσουμε από τις υπηρεσίες της Google. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος και είναι μια κουβέντα για μια άλλη φορά.

Θα έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν καινούργια smartphones της Huawei που εξακολουθούν να κυκλοφορούν με τα Google Mobile Services. Αν αναρωτιέστε πως τα καταφέρνει η εταιρεία, η απάντηση βρίσκεται στην κατασκευή νέων εκδόσεων παλαιότερων συσκευών της. Ένα από αυτά είναι και το Huawei P Smart Pro που έχουμε στα χέρια μας εδώ και μερικές εβδομάδες για τις ανάγκες αυτού του review.

Ουσιαστικά, το Huawei P Smart Pro αποτελεί τον διάδοχο του P Smart Z που είδαμε πριν από μερικούς μήνες. Νέος σχεδιασμός, πιο ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά και στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει την pop-up selfie κάμερα που αναδύεται από το επάνω μέρος της συσκευής. Αυτός ο σχεδιασμός έχει επιτρέψει στη Huawei να προσφέρει ένα mid-range smartphone με οθόνη που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη, επομένως, γίνεται ιδανική για παρακολούθηση multimedia και φυσικά για gaming.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Huawei P Smart Pro έρχεται με στιβαρή και λίγο βαριά κατασκευή (206gr) που την αισθάνεσαι στο χέρι όπως τα premium smartphones της εταιρείας. Όπως προαναφέραμε, η οθόνη είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πρόσοψη, ενώ στο πίσω μέρος έχουμε γυαλιστερό υλικό με τριπλή κάμερα στην επάνω αριστερή γωνία σε κάθετη διάταξη. Στην αριστερή πλευρά δεν υπάρχει τίποτα, στη δεξιά βρίσκουμε το power button με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και τα volume buttons, στην κάτω πλευρά το ηχείο και τις υποδοχές USB Type-C και 3.5mm για ακουστικά, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκεται ο μηχανισμός της pop-up selfie κάμερας και η υποδοχή για τις κάρτες SIM και microSD.

huawei-p-smart-pro-techgear-review-2.jpg

Οθόνη

Η συσκευή διαθέτει μεγάλη οθόνη μεγέθους 6.59’’ με LCD panel ανάλυσης FHD+ (2340 x 1080). Η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική ακόμη και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια, τα χρώματα στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία από τις άλλες αντίστοιχης κατηγορίας συσκευές της, τα περιθώρια από τις πλευρές αρκετά περιορισμένα και η συνολικά εικόνα κερδίζει το μάτι τόσο στην απλή διαχείριση του περιβάλλοντος χρήσης, όσο και στην παρακολούθηση φωτογραφιών και videos. Προφανώς δεν περιμένουμε την αντίθεση των OLED panels, αλλά για τα περίπου €300 που κοστίζει είναι απόλυτα ικανοποιητική η απόδοση της.

Στα αρνητικά, πάντως, σημειώνουμε την απουσία κάποιου LED για την ένδειξη ότι έχεις κάποια ειδοποίηση ή έστω ότι η συσκευή σου φορτίζει.

Hardware - Απόδοση - Μπαταρία

Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του Huawei P Smart Pro δεν υπάρχουν σοβαρές εκπλήξεις. Η εταιρεία τοποθέτησε έναν νέας γενιάς mid-range επεξεργαστή octa-core Kirin 710F με επεξεργαστή γραφικών ARM Mali-G51 MP4, 6GB μνήμη RAM και 128GB αποθηκευτικό χώρο. Ο μέσος χρήστης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα θέμα με τη λειτουργικότητα του smartphone. Ομαλότατες μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή, κανένα κόλλημα στο multitasking, ικανοποιητική απόδοση στο gaming και, το κυριότερο, αυτονομία που ξεπερνά άνετα τη μία ημέρα (λογικής) χρήσης με μια φόρτιση.

Στο τελευταίο βοηθά η μπαταρία χωρητικότητας 4000mAh και οι βελτιστοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Huawei στον επεξεργαστή για τη διαχείριση των πόρων του συστήματος. Παρόλα αυτά, μη περιμένετε τεχνολογία ταχείας φόρτισης στα επίπεδα των smartphones ανώτερης κλίμακας.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι ρυθμίζεται εύκολα και γρήγορα, η αναγνώριση γίνεται άμεσα και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να δει αν τον βολεύει η συγκεκριμένη τοποθέτηση γενικότερα. Προσωπικά, προτιμώ τους in-display αισθητήρες όχι λόγω καλύτερης απόδοσης, αλλά καθαρά επειδή τους συνήθισα περισσότερο.

huawei-p-smart-pro-techgear-review-4.jpg

Μια κουβέντα και για το ηχείο. Είναι αρκετά δυνατό και ο ήχος ακούγεται καθαρά ακόμη και στις πιο υψηλές εντάσεις, αλλά υπάρχουν σημαντικές απώλειες στα μπάσα, όπως δηλαδή στην πλειοψηφία των smartphones κάθε κατασκευαστή. Το καλό είναι ότι υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, άρα μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου με εύκολο τρόπο.

Να σημειωθεί ότι το λειτουργικό σύστημα είναι Android 9 Pie με περιβάλλον χρήσης EMUI 9.1, άρα το Huawei P Smart Pro βρίσκεται ήδη μια γενιά πίσω σε αυτόν τον τομέα. Για όσους δεν είναι power users, μικρή σημασία έχει αυτό και άλλωστε η συσκευή δεν απευθύνεται σε αυτήν την αγορά.

Κάμερες

Στο πίσω camera module του Huawei P Smart Pro έχουν τοποθετηθεί τρεις αισθητήρες: 48MP f/1.8 + 8MP f/2.4 με υπερευρυγώνιο φακό + 2MP f/2.4 για λήψεις πληροφοριών βάθους πεδίου. Η εφαρμογή της κάμερας περιλαμβάνει την πλειοψηφία των modes (π.χ. Pro, HDR, Aperture, Night, Portrait) που συναντάμε στα ακριβότερα μοντέλα της Huawei, τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και δυνατότητα λήψης Full HD video στα 60fps σε αναλογία 16:9.

Στις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα 48MP, η default επιλογή είναι να γίνεται χρήση της τεχνολογίας pixel - binning (συνένωση 4 pixels σε 1) με αποτέλεσμα η ανάλυση να “πέφτει” στα 12MP, κάτι όχι απαραίτητα κακό. Η ποιότητα των λήψεων είναι κάτι παραπάνω από καλή σε καλές συνθήκες φωτισμού, ενώ υπάρχει σημαντική βελτίωση και σε πιο δύσκολες συνθήκες, χωρίς βέβαια να φτάνει στα επίπεδα των premium smartphones. Ο υπερευρυγώνιος φακός προσφέρει τη δυνατότητα να ανοίξεις σημαντικά τη γωνία λήψης για να χωρέσεις περισσότερα στο κάδρο σου και σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους (σε εσωτερικούς μοιάζει να δημιουργείται ένα barrel effect).

Όσο χαμηλώνει ο φωτισμός, αρχίζει να εμφανίζεται θόρυβος στις λήψεις, ενώ και στο Night Mode θα διαπιστώσετε ότι καμιά φορά παραγίνεται artificial το τελικό αποτέλεσμα, ακόμη και με σταθεροποιημένο το smartphone. Αυτό που σίγουρα δεν ικανοποιεί είναι το zoom, επομένως, είναι προτιμότερο να πλησιάσετε περισσότερο στο αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε παρά να επιχειρήσετε λήψη με ανεβασμένο το zoom (φτάνει έως 6x ψηφιακά). Επίσης, δεν υπάρχει macro mode.

Σχετικά με τη λήψη video, το αποτέλεσμα σε αναλογία 16:9 είναι ομαλό, αρκεί να έχεις σταθεροποιημένο το smartphone. Με κάθε κίνηση χάνεται η εστίαση του φακού, γι’ αυτό είτε θα πρέπει να χρησιμοποιείς gimbal, είτε να αφήσεις κάπου σταθεροποιημένη τη συσκευή και να τραβήξεις αυτό που θες. Σημειώστε, επίσης, ότι εάν αλλάξετε την αναλογία σε 19.2:9, τότε τα καρέ πέφτουν σε 30fps και σαφέστατα χάνεται η ομαλότητα στην εικόνα.

huawei-p-smart-pro-techgear-review-12.jpg

Για να περάσουμε και στη selfie κάμερα που αναδύεται με τον pop-up μηχανισμό από το επάνω μέρος του Huawei P Smart Pro. Το άνοιγμα της γίνεται άμεσα μόλις επιλέξετε την αλλαγή φακού από την εφαρμογή της κάμερας. Ο αισθητήρας είναι 16MP και οι λήψεις του σε καλό φώτισμο είναι άψογες για τις ανάγκες του μέσου χρήστη (π.χ. να αλλάξει μια εικόνα προφίλ). Η λήψη video γίνεται σε ανάλυση Full HD στα 30fps σε αναλογία 16:9.

Να σας ενημερώσουμε ότι καλό θα είναι να γυρίζετε και πάλι τον φακό από την εφαρμογή της κάμερας στους πίσω αισθητήρες για να προστατεύσετε τον μηχανισμό, διότι αν κλείσετε το smartphone από το power button με ανοιχτή την pop-up κάμερα, τότε αυτή θα σηκωθεί και πάλι αυτόματα μόλις ξαναπατήσετε το power button ή αν ανοίξετε την εφαρμογή της κάμερας.

Επίλογος

Το Huawei P Smart Pro είναι ένα άρτιο smartphone της μεσαίας κατηγορίας με premium κατασκευή, ικανοποιητική απόδοση σε hardware και κάμερα, αλλά και με μεγάλη αυτονομία. Σαφέστατα υπάρχουν ατέλειες, αλλά με την τιμή του στα €299 δεν μπορείς να τα θέλεις όλα δικά σου.

Loading