HUAWEI Watch Ultimate Review: Ένα κόσμημα με εξαιρετικές επιδόσεις

Εν έτει 2023 και με μια γεμάτη οκταετία επάνω στην κατασκευή smartwatch, ήταν μάλλον απίθανο να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις από τη HUAWEI, καθώς από την πρώτη στιγμή η εταιρεία έδωσε το στίγμα της και έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη για όλους τους κατασκευαστές με τις τρομερά ποιοτικές και καινοτόμες προτάσεις της. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι δεν σταματά να αναζητά νέους τρόπους για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραιη την φιλοσοφία της για την συγκεκριμένη κατηγορία.

huawei-watch-ultimate-techgear-review-11.jpg

Το HUAWEI Watch Ultimate δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην παγιωμένη υψηλότατη ποιότητα που προσφέρει η HUAWEI, παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να της βγάλουμε το καπέλο γιατί καταφέρνει να συνδυάσει μαεστρικά την πολυτελή εμφάνιση με τη λειτουργικότητα χωρίς καμία έκπτωση σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιέρωσαν τα smartwatches της στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού:

  • Απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με συσκευές Android και iOS
  • Πληθώρα προγραμμάτων εκγύμνασης
  • Πληθώρα λειτουργικών παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας και της ευεξίας του χρήστη
  • Ασυναγώνιστη αυτονομία
huawei-watch-ultimate-techgear-review.jpg


Αν η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, τότε και μόνο που πιάνεις στα χέρια σου το κουτί στο οποίο έρχεται το HUAWEI Watch Ultimate αντιλαμβάνεσαι άμεσα πως δεν πρόκειται απλά για ακόμη ένα smartwatch. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα πρώτης τάξεως δώρο για όσους προτιμούν τα κοσμήματα και όχι άδικα. Με το που ανοίγεις το κουτί βλέπεις στο κέντρο τη συσκευή να λάμπει χάριν στην τρομερά πολυτελή κατασκευή του που συνδυάζει ζιρκόνιο (σ.σ. για πρώτη φορά σε smartwatch) και κρύσταλλο ζαφείρι για την οθόνη, μπρασελέ από τιτάνιο και κεραμικά υλικά για το περιθώριο της οθόνης και το πίσω μέρος.

huawei-watch-ultimate-techgear-review-24.jpg

Το μεγάλο καντράν ενδεχομένως να «τρομάζει», όμως μόλις το φορέσεις στον καρπό σου συνηθίζεις αμέσως το μέγεθος και δεν κοιτάζεις ποτέ ξανά πίσω. Συνολικά η κατασκευή αποπνέει ανθεκτικότητα και ο σχεδιασμός καθαρή πολυτέλεια για να φοράς το HUAWEI Watch Ultimate ακόμα και στις πιο επίσημες εκδηλώσεις σαν ένα κλασικό status symbol. Ακόμα και το default watch face είναι ιδανικό για να θυμίζει πανάκριβο χρονογράφο και η ποιότητα της οθόνης θα ξεγελάσει πολλούς που θα το δουν κάνοντας τους να νομίζουν πως πρόκειται για συμβατικό ρολόι.

huawei-watch-ultimate-techgear-review-25.jpg

Επάνω στο μεγάλο καντράν έχουν τοποθετηθεί τρία κουμπιά. Το επάνω δεξιά περιστρέφεται για εύκολη πλοήγηση στο μενού, το κάτω δεξιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κουμπί - συντόμευση για άμεση πρόσβαση στα αθλητικά modes και παράλληλα ενσωματώνει το ηλεκτρόδιο για την εκτέλεση διάφορων μετρήσεων (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ελαστικότητα αρτηριών), ενώ το επάνω αριστερά ενεργοποιεί το Expedition Mode. Πατώντας στο τελευταίο δίνεις εντολή στο HUAWEI Watch Ultimate να καταγράψει την αρχική τοποθεσία σου για να επιστρέψεις σε αυτήν από την ίδια διαδρομή.

Καλή η πολυτέλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το HUAWEI Watch Ultimate προορίζεται μόνο για χρήση σε κοινωνικές περιστάσεις και χαλαρές προπονήσεις. Η εταιρεία το συστήνει ανεπιφύλακτα σε κάθε επαγγελματία αθλητή και ειδικά όσοι ασχολούνται με καταδύσεις και θαλάσσια σπορ θα εκπλαγούν με τις δυνατότητες του. Το HUAWEI Watch Ultimate μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε βάθος έως 100m (!) και αντέχει σε πίεση έως 10ATM!

huawei-watch-ultimate-techgear-review-13.jpg

Για να περάσουμε στην οθόνη αφήνοντας στην άκρη τα υλικά που την προστατεύουν, η εταιρεία έχει τοποθετήσει 1.5’’ AMOLED LTPO panel ανάλυσης 466 x 466 που προσφέρει στον χρήστη ανεπανάληπτη ευκρίνεια στο φως της ημέρας, καθώς υποστηρίζει μέγιστη φωτεινότητα 1000nits! Ολοζώντανα χρώματα, άψογη απόκριση στην αφή και μάλιστα εξεπλάγην με το γεγονός ότι αναγνώριζε σωστά το input όταν την έσυρα με νοτερά δάκτυλα. Εξυπακούεται ότι υπάρχει επιλογή να την έχεις πάντοτε ανοικτή (Always On Display) και παρά την προειδοποίηση πως θα ξοδεύεται περισσότερη μπαταρία, στην πραγματικότητα η «ζημιά» δεν είναι και τόσο σημαντική.

Από πλευράς λειτουργικότητας τα πάντα είναι όπως τα γνωρίζουμε από τα προηγούμενα smartwatch της HUAWEI. Το Ultimate τρέχει το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 3 και για να ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς θα πρέπει να εγκαταστήσεις την εφαρμογή HUAWEI Health στο Android smartphone ή το iPhone σου. Σημειώστε ότι αφότου πραγματοποιηθεί η σύζευξη και γίνει συγχρονισμός με τον λογαριασμό σου, μπορείς να μεταφέρεις το HUAWEI Watch Ultimate από μία συσκευή σε άλλη πανεύκολα και γρήγορα χωρίς να χάνονται τα δεδομένα σου.

huawei-watch-ultimate-techgear-review-18.jpg

Η εφαρμογή προσφέρεται μέσα από το κατάστημα AppGallery της HUAWEI και από το App Store αντίστοιχα, έχει ανανεωθεί με νέο UI, αλλά σε γενικές γραμμές προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες. Από εκεί παρακολουθείς διάφορα αναλυτικά στοιχεία για τη σωματική κατάσταση σου, ενεργοποιεί (την πρώτη φορά) τις λειτουργίες του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και της μέτρησης αρτηριακής ελαστικότητας, αλλά και τα updates για το λογισμικό που δυστυχώς και πάλι παίρνουν αρκετή ώρα.

Η διαχείριση και η πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα γίνονται και πάλι είτε με χειρονομίες, είτε με χρήση της περιστρεφόμενης κορώνας. Κρατήστε ότι το HUAWEI Watch Ultimate δεν υποστηρίζει εξαγωγή των δεδομένων σας στην εφαρμογή Google Fit (σε συσκευές Android), αλλά μπορείτε να επιλέξετε άλλες εφαρμογές όπως το Strava. Για τους χρήστες iPhone, γίνεται συγχρονισμός κανονικότατα με το Apple Health. Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα απάντησης σε μηνύματα με προκαθορισμένες επιλογές, η δυνατότητα να απαντάς και να πραγματοποιείς κλήσεις (διαθέτει και πολύ δυνατό ηχείο).

huawei-watch-ultimate-techgear-review-3.jpg

Για να περάσουμε και στο αθλητικό DNA του HUAWEI Watch Ultimate, να αναφέρω πως δεν αντικατέστησα το μεταλλικό μπρασελέ, αλλά μάλλον είναι η προτιμότερη η χρήση του πλαστικού που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Οι μετρήσεις έγιναν ταυτόχρονα με ένα Apple Watch Series 7 και οι αποκλίσεις που παρατήρησα δεν ήταν μεγάλες, χωρίς βέβαια να βγαίνει εύκολα συμπέρασμα για ποιο είναι το πιο σωστό. Σε αντίθεση, πάντως, με άλλα smartwatches τόσο της HUAWEI, όσο και άλλων κατασκευαστών, το Ultimate έδειξε σωστή συμπεριφορά παρά τη μεγάλη εφίδρωση και τις έντονες αυξομειώσεις στους παλμούς και τις εντάσεις των ασκήσεων.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτροκαρδιογράφημα και την μέτρηση αρτηριακής ελαστικότητας, η HUAWEI ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας απόλυτα τις τιμές που παίρνουμε, αλλά είναι σαφέστατα πολύ χρήσιμο να έχουμε μια γενική εικόνα για την κατάσταση μας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τρομερά αξιόπιστη καταμέτρηση των καρδιακών παλμών τόσο σε έντονες συνθήκες, όσο και σε κατάσταση ηρεμίας.

huawei-watch-ultimate-techgear-review-28.jpg

Κλείνοντας αυτό το review θα σταθούμε φυσικά στην αυτονομία του HUAWEI Watch Ultimate. Θα περίμενε κανείς πως ο…Ultimate χαρακτήρας θα «έκοβε ζωή» από τη μπαταρία, αλλά γράψτε λάθος. Σε φυσιολογική χρήση με ενεργοποίηση του GPS tracking μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και απενεργοποιημένη την AoD (Always On Display), μπορείς να φοράς το Watch Ultimate για τουλάχιστον 7 ημέρες συνεχόμενα χωρίς να σε απασχολεί η φόρτιση. Όσοι είστε πιο δραστήριοι δύσκολα θα πέσετε κάτω από τις 4 ημέρες, ενώ οι πιο…χαλαροί μπορείτε να φτάσετε και τις 14 ημέρες χρήσης! Όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, αρκούν λιγότερα από 50 λεπτά για να ολοκληρωθεί πλήρως. Πραγματικά ασυναγώνιστο!

huawei-watch-ultimate-techgear-review-1.jpg

Συνοψίζοντας, αν είσαι διατεθειμένος να κινηθείς οικονομικά στην premium κατηγορία (€799+) τότε το HUAWEI Watch Ultimate δεν έχει αντίπαλο. Τα χρήματα είναι αρκετά, ωστόσο, θα πρέπει να βάλετε στην εξίσωση πως δεν πρόκειται απλά για ένα smartwatch, αλλά για ένα κόσμημα με λειτουργίες smartwatch!

Loading