Η Apple ετοιμάζει τεχνολογία ελέγχου του iPhone με τον εγκέφαλο!

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία φαίνεται να ετοιμάζει η Apple, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρεία εργάζεται σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις συσκευές τους, όπως iPhone και iPad, μέσω των εγκεφαλικών τους σημάτων. Το εγχείρημα υλοποιείται σε συνεργασία με την νευροτεχνολογική εταιρεία Synchron, πρωτοπόρο στον τομέα των εμφυτευμάτων για τον εγκέφαλο.

Η τεχνολογία αυτή στοχεύει κυρίως στην υποστήριξη ατόμων με σοβαρές κινητικές αναπηρίες, όπως ασθενείς με πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS). Μέσω ειδικών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, οι χρήστες θα μπορούν να χειρίζονται τις συσκευές τους χωρίς φυσική επαφή, μόνο με τη σκέψη τους.

Το εμφύτευμα Stentrode και η συνεργασία με την Apple

Η συνεργασία με τη Synchron επικεντρώνεται στη χρήση του Stentrode, ενός μικρού εμφυτεύματος που τοποθετείται σε αιμοφόρο αγγείο κοντά στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα ενσωματωμένα ηλεκτρόδια του συστήματος καταγράφουν εγκεφαλικά σήματα και, μέσω αλγορίθμων, τα μετατρέπουν σε εντολές που μπορούν να επιλέγουν εικονίδια ή να ελέγχουν λειτουργίες σε οθόνη, αξιοποιώντας το Switch Control της Apple, μια λειτουργία που ήδη υποστηρίζει προσβασιμότητα για χρήστες με περιορισμένη κινητικότητα.

Η λειτουργία του Stentrode θυμίζει, σε επίπεδο λογισμικού, τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά Bluetooth προσβασιμότητας της Apple, τα οποία επιτρέπουν σε άτομα με ακουστικά βοηθήματα να συνδέονται ασύρματα με το iPhone τους.

Πραγματικά παραδείγματα και περιορισμοί

Ένα από τα πρώτα άτομα που δοκίμασαν την τεχνολογία είναι ο Mark Jackson, ασθενής με ALS. Χρησιμοποιώντας μόνο τα εγκεφαλικά του σήματα, κατάφερε να ελέγξει ένα iPhone και μια Apple Vision Pro συσκευή. Μέσα από το headset της Apple, βρέθηκε «εικονικά» στις Άλπεις της Ελβετίας και ένιωσε τα πόδια του να «τρέμουν» από την εμπειρία, ενώ παρέμενε καθηλωμένος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο πειραματικό στάδιο. Δεν επιτρέπει ακόμα τη συνεχή κύλιση ή την πλήρη χρήση της οθόνης αφής, καθώς δεν μπορεί να μιμηθεί τις κινήσεις ενός ποντικιού ή χειριστηρίου. Η πλοήγηση είναι αρκετά πιο αργή και περιορισμένη, γεγονός που αποτελεί τεχνική πρόκληση για μελλοντική βελτίωση.

Στρατηγική της Apple για προσβασιμότητα

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Apple για την ενίσχυση της προσβασιμότητας. Πρόσφατα, η εταιρεία παρουσίασε νέα χαρακτηριστικά για χρήστες με αναπηρίες, όπως η εφαρμογή Magnifier, το Accessibility Reader, εμπειρίες Braille, live captions, και δυνατότητα προσαρμοσμένης προβολής σε iPhone, iPad και Mac.

Επιπλέον, προγραμματίζεται η κυκλοφορία ενός καθολικού προτύπου λογισμικού, σύμφωνα με τον CEO της Synchron, Tom Oxley, που θα επιτρέψει σε περισσότερους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές με διεπαφές βασισμένες στον έλεγχο μέσω εγκεφάλου.

Καθώς αναμένεται η έγκριση της FDA και για άλλες ανταγωνιστικές λύσεις όπως η Neuralink του Elon Musk, η Apple φαίνεται να κινείται προσεκτικά αλλά αποφασιστικά, επενδύοντας σε τεχνολογίες που υπόσχονται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες αλληλεπιδρούν με τον ψηφιακό κόσμο.

[via]

Loading