Η ARM ετοιμάζεται να εισέλθει και στην αγορά των AI chips

Η ARM, η θυγατρική εταιρεία ημιαγωγών του ιαπωνικού επενδυτικού γίγαντα SoftBank Group, επιθυμεί να εισέλθει και αυτή στον έντονο ανταγωνισμό του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ARM, με έδρα το Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκροτεί μια ομάδα που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη AI επεξεργαστών, με στόχο την άνοιξη του 2025 να ξεκινήσει την παραγωγή ενός πρωτοτύπου και τη μαζική παραγωγή μέχρι το ίδιο φθινόπωρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei Asia. Αποτελεί μέρος ενός επενδυτικού στοιχήματος ύψους 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον CEO της SoftBank, Masayoshi Son, για να φέρει την εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών τσιπ στην εκρηκτική αγορά τεχνητής νοημοσύνης και να επεκτείνει τα κέντρα δεδομένων, τα ρομπότ και την παραγωγή ενέργειας.

H Arm, η τεχνολογία της οποίας ενσωματώνεται σε smartphones και υπολογιστές, έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται «τη δυναμική και την ανοδική πορεία όλων των πραγμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Rene Haas, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι τζίροι της ενισχύθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 από μακροχρόνιες συμφωνίες αδειοδότησης με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τις πιο προηγμένες CPU της Arm για την λειτουργία προϊόντων AI.

Και είδε το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κέρδους για να ξεκινήσει το 2024, με καθαρά κέρδη 328,9 δισ. γεν (2,11 δισ. δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Ο Haas δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα οικονομικά αποτελέσματα ότι οι πελάτες στρέφονται στους κεντρικούς επεξεργαστές της Arm για να συμπληρώσουν τα AI chips της Nvidia για χρήση στα κέντρα δεδομένων τους.

Η Softbank, η οποία κατέχει μερίδιο 90% στην Arm, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. (TSMC) και άλλους για την κατασκευή, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει παραγωγική ικανότητα. Μόλις η Arm φτάσει στη μαζική παραγωγή των AI chips, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να αποσχιστεί και να γίνει άμεση θυγατρική της SoftBank, αναφέρει το Nikkei Asia.

Η κίνηση αυτή θα έφερνε την ARM σε άμεσο ανταγωνισμό με τους καθιερωμένους κατασκευαστές AI chips, και συγκεκριμένα με την Nvidia, η οποία κυριαρχεί στην αγορά και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής AI chips στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Η παγκόσμια αγορά των AI chip αποτιμήθηκε στα 14,9 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 383,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2032, σύμφωνα με αναφορά της Allied Market Research. Η αγορά αναπτύσσεται ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς τα μεγάλα κέντρα δεδομένων AI σε εταιρείες όπως η Microsoft και η Amazon απαιτούν ολοένα και περισσότερα chips με πιο προηγμένες δυνατότητες.

[via]

Loading