Η ΕΕ εξαναγκάζει την Apple να «ανοίξει» και το iPadOS!

Το iPadOS της Apple προστέθηκε στον κατάλογο των τεχνολογικών προϊόντων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του νομοσχεδίου DMA της ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε επίσημα το iPadOS ως gatekeeper στο πλαίσιο του DMA, μαζί με τον web browser Safari, το λειτουργικό σύστημα iOS και το App Store. Ο οργανισμός δηλώνει ότι οι χρήστες είναι ουσιαστικά "κλειδωμένοι" στο οικοσύστημα iPadOS της Apple και ότι αυτό αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να στραφούν σε ανταγωνιστές. Η εταιρεία έχει προθεσμία έξι μηνών για να συμμορφωθεί με διάφορα προληπτικά μέτρα.

Αυτό προκύπτει μετά από μια πολύμηνη έρευνα για το iPadOS προκειμένου να αποφασιστεί αν πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως λογισμικό gatekeeper. "Το iPadOS αποτελεί μια σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους", έγραψε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Η σημερινή απόφαση θα διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη και η ανταγωνιστικότητα διατηρούνται και σε αυτή την πλατφόρμα".

Τι πρέπει να κάνει η Apple για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το iPadOS; Σύμφωνα με το DMA, οι gatekeepers απαγορεύεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών και να εγκλωβίζουν τους χρήστες στο οικοσύστημα. Το λογισμικό πρέπει επίσης να επιτρέπει σε τρίτους να διασυνδέονται με τις εγχώριες υπηρεσίες, γι' αυτό και τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων αρχίζουν να εμφανίζονται στα iPhone στην Ευρώπη. Το iPad, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει σύντομα τον ίδιο δρόμο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από το Forbes, η Apple ανέφερε ότι "θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες της συμμορφώνονται με το DMA, συμπεριλαμβανομένου του iPadOS. Ωστόσο, η εταιρεία δεν είναι ακριβώς ευχαριστημένη και κατηγόρησε τη νομοθεσία ότι δημιουργεί "νέους κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων". Για το σκοπό αυτό, η Apple έχει προσφύγει νομικά στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ενώ οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος.

[via]

Loading