Η ΕΕ θέλει να απαγορέψει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και όχι μόνο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους νομοθέτες της ΕΕ να απαγορεύσουν τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, καθώς και άλλα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις Αρχές.

Οι ευρωβουλευτές εσχάτως εισήγαγαν και υπερψήφισαν ένα μέτρο που απαιτεί τη μόνιμη απαγόρευση τεχνολογιών «αυτοματοποιημένης ανάλυσης και/ή αναγνώρισης» από «αστυνομικές και δικαστικές Αρχές για ποινικές υποθέσεις».

Με βάση αυτό το σενάριο, οι αρχές της επιβολής του νόμου δεν θα επιτρέπεται να διενεργούν βιομετρική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους - και θα τεθεί αυστηρός περιορισμός στη χρήση της τεχνολογίας που συλλέγει προσωπικά δεδομένα μέσω αποτυπωμάτων, φωνής, DNA και άλλων βιομετρικών στοιχείων. Το μέτρο προτείνει επίσης την απαγόρευση των βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι έτοιμη και ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας πριν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία.

Γενικότερα, η Ευρώπη κάνει σημαντικές προσπάθειες για να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων απορρήτου, κάτι που δεν σημειώνεται σε καμία περίπτωση στην Αμερική.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading