Η IBM σπάει το φράγμα των 10nm με τρανζίστορ από νανοσωλήνες άνθρακα!

Ερευνητές της IBM κατάφεραν να δημιουργήσουν το μικρότερο τρανζίστορ στον κόσμο (στα 9nm) χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα, υπερνικώντας έτσι τον περιορισμό των 10nm για το πυρίτιο.

Carbon Nanotube

Σύμφωνα με την IBM, όσο μικρότερο είναι ένα τρανζίστορ τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας, ενώ η απόδοση αυξάνεται σημαντικά σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα!

Ο John Rogers, καθηγητής στον τομέα των Υλικών του University of Illinois, δηλώνει:

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νανοσωλήνες είναι η καταλληλότερη λύση στον χώρο των τρανζίστορ, έχοντας τη δυναμική να χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικά ή συμπληρωματικά με το πυρίτιο"

Ο Aaron Franklin, ερευνητής του IBM Watson Research Center, συμπλήρωσε:

"Αν οι νανοσωλήνες δεν μπορούν να υπερκεράσουν τα εμπόδια του πυριτίου, τότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε. Ωστόσο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρανζίστορ σε μικρότερη κλίμακα και με τρομερά καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με αυτά που βασίζονται στο πυρίτιο"

IBM Carbon Nanotube Transistor

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της IBM βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχουν αποδείξει τη λειτουργικότητα των τρανζίστορ σε πολύπλοκα κυκλώματα, και φυσικά θα αργήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο σε τελικές συσκευές.

Πάντως, η Intel έχει δρομολογήσει την κυκλοφορία επεξεργαστών πυριτίου στα 10nm για το 2015...

[πηγή TheVerge]

 

Loading