iMessage: Για την ώρα δεν υποχρεώνεται να υιοθετήσει το πρότυπο RCS

Η ΕΕ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στον χαρακτηρισμό των Big Tech εταιρειών και των πλατφορμών τους ως gatekeepers λόγω της εφαρμογής του νομοσχεδίου Digital Markets Act (DMA).

Για να φρεσκάρουμε την μνήμη σας, οι gatekeepers υποχρεώνονται πρωτίστω να «ανοίξουν» απέναντι στους ανταγωνιστές τους επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ τους (interoperability) και να μην πνίγουν τον ανταγωνισμό ευνοώντας τις δικές τους υπηρεσίες - πλατφόρμες. Διαφορετικά η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους ή έως 20% εάν συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται. Συμπεριλαμβάνεται στις ποινές και ο εξαναγκασμός να πουλήσουν ή να διαχωρίσουν μέρη των πλατφορμών τους ή ακόμα και η απαγόρευση περαιτέρω εξαγορών στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Όπως ήταν λογικό, υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, με τις Apple και Microsoft να καταθέτουν ενστάσεις συγκεκριμένα για την κατάσταση των iMessage και Bing, και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι αμφότερες την έχουν γλιτώσει για το επόμενο 5μηνο, έως ότου δηλαδή η ΕΕ εξετάσει ξανά τους φακέλους τους και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το iMessage δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την πρώτη λίστα των gatekeepers που δημοσίευσε η ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως η Apple δεν είναι υποχρεωμένη (ακόμα) να υιοθετήσει το περίφημο πρότυπο RCS, ούτε να επιτρέψει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με ανταγωνιστικές πλατφόρμες messaging.

Η οριστική απόφαση και οι νέοι χαρακτηρισμοί υπηρεσιών και εταιρειών ως gatekeepers αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024.

[via]

Loading