Ingenuity: Ετοιμάζεται για την πρώτη πτήση του στον πλανήτη Άρη

Η NASA προετοιμάζεται για την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον πλανήτη Άρη, η οποία θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα και την πρώτη πτήση αεριωθούμενου σκάφους που απογειώνεται από άλλο πλανήτη, και φτιάχνει το κλίμα με ένα video που θυμίζει…trailer επερχόμενης ταινίας.

Το Ingenuity έφτασε στον πλανήτη Άρη μαζί με το Perseverance rover τον περασμένο Φεβρουάριο και όλο αυτό το διάστημα οι επιστήμονες προετοιμάζουν τα όργανα για την παρθενική πτήση του. Αν όλα πάνε καλά, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2021 και σε αυτήν την πρώτη φάση θα επιχειρήσουν να το “σηκώσουν” μόνο για λίγα μέτρα προκειμένου να ελέγξουν ότι λειτουργεί όπως το περιμένουν. Σε μεταγενέστερο χρόνο, το Ingenuity θα πραγματοποιεί πτήσεις σε απόσταση έως 300m μακριά από το Perseverance.

Από τεχνικής άποψης, μη περιμένετε ότι πρόκειται για συμβατικό ελικόπτερο. Το Ingenuity ζυγίζει μόλις 1.8kg και διαθέτει 2 ρότορες (4 έλικες) από ανθρακόνημα με μήκος περίπου 1.2m ο καθένας. Στον κορμό του έχει ενσωματωθεί μια κάμερα και σώμα για τη θέρμανση του που το προστατεύει από το κρύο, ενώ η τροφοδοσία του γίνεται μέσω ηλιακών panels και μπαταριών.

Απώτερος σκοπός του Ingenuity είναι να αποδείξουν πως μπορεί να πραγματοποιηθεί πτήση ελικοφόρου αεριωθούμενου στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη και ότι αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τη νύχτα. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, οι μελλοντικές αποστολές ίσως περιλαμβάνουν πιο εξελιγμένα ελικόπτερα για μεγαλύτερης εμβέλειας πτήσεις στον πλανήτη Άρη, έτσι ώστε να χαρτογραφούν και να συλλέγουν πληροφορίες για τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να στηθούν βάσεις.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading