ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΝΑΤΟ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για τις κυβερνοεπιθέσεις

Κατά καιρούς σημειώνονται συχνά ρήξεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξαπέλυε δριμείς κατηγορίες εις βάρος της Κίνας για διοργάνωση κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ωστόσο, με τη μετάβαση της εξουσίας στα χέρια του Joe Biden, οι κατηγορίες εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια επίσημη ανακοίνωση που εκφράζει τις ανησυχίες του για μία «επιχείρηση πληροφοριών» της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει χάκερς με συμβόλαια που διεξάγουν αδικαιολόγητες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως. Εκτός από τον ισχυρισμό ότι αποδεικνύει τη συμμετοχή του Κινεζικού Υπουργείου Ασφάλειας (MSS) στη διεξαγωγή αρκετών κυβερνοεπιθέσεων σε ναυτιλιακούς, αεροπορικούς, εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς τομείς στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, το δελτίο τύπου υπογραμμίζει επίσης τις πρόσφατες επιθέσεις στο Microsoft Exchange Server στην Κίνα.

Ανταποκρινόμενη στις εν λόγω επιθέσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεώρησε επιτακτική την ανάγκη να παρέμβει με «προληπτικές ενέργειες άμυνας του δικτύου» για τον έλεγχο των καταστροφών. Μετά το συμβάν, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (National Security Agency) εξέτασε το λογισμικό της Microsoft για να εντοπίσει και να αναφέρει επιπλέον τρωτά σημεία.

Επισημαίνεται ότι οι Κινέζοι κρατικοί χάκερ επιχείρησαν επίσης να κλέψουν την έρευνα σχετικά με το εμβόλιο του ιού Έμπολα. Η χώρα που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει δείξει ελάχιστο σεβασμό στην πνευματική ιδιοκτησία, καθώς έχει προβεί αμέριμνη στην κατασκευή iPhone και αξεσουάρ των δημοφιλών συσκευών. Επιπλέον, έχει κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα, όπως η κλοπή πληροφοριών σε 32 στρατιωτικά έργα των ΗΠΑ.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες του ΝΑΤΟ, υποστήριξαν την κριτική της κυβέρνησης Biden για το Κ.Κ.Κ. ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ανήρτησε ένα tweet αλληλεγγύης προς εκείνους που επηρεάζονται από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις και ζήτησε από την Κίνα να «ενεργήσει υπεύθυνα».

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

**Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Financial Times.

[via]

Loading