ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν δραματικά τους δασμούς για 90 ημέρες

Σε μια σημαντική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία 90 ημερών για μείωση των δασμών, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Η προσωρινή αυτή εκεχειρία αποτελεί ένδειξη θετικής πρόθεσης και από τις δύο πλευρές να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιο μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία.

Η συμφωνία επετεύχθη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τους όρους, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα περιορίσει τους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά από 125% σε 10%. Η μείωση θα ισχύσει για 90 ημέρες, δίνοντας χρόνο και στις δύο οικονομίες να διαπραγματευτούν μια πιο σταθερή και μόνιμη εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν αναιρεί την πρόσφατη κατάργηση της "de minimis" εξαίρεσης που ίσχυσε από τις 2 Μαΐου. Η εξαίρεση αυτή επέτρεπε σε επιχειρήσεις όπως οι Temu και Shein να αποστέλλουν προϊόντα αξίας κάτω των $800 στις ΗΠΑ χωρίς επιπλέον δασμούς. Με την κατάργησή της, όλες οι εισαγωγές υπόκεινται πλέον σε δασμολογικούς ελέγχους, γεγονός που σηματοδοτεί πιο αυστηρή προσέγγιση των ΗΠΑ προς τις χαμηλού κόστους πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Scott Bessent, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, δήλωσε:

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε κοινό συμφέρον. Θέλουμε πιο ισορροπημένο εμπόριο και πιστεύω πως και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες σε αυτό. Καμία από τις δύο δεν επιθυμεί πλήρη αποσύνδεση.

Η αναφορά του Bessent σε «ισορροπημένο εμπόριο» αντανακλά την κοινή επιδίωξη για μια πιο σταθερή και αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση, μακριά από τις ακραίες προστατευτικές πολιτικές των προηγούμενων ετών.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές και έχει επηρεάσει αρνητικά τις αγορές και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η προσωρινή συμφωνία των 90 ημερών δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά μια σημαντική ευκαιρία επανεκκίνησης του διαλόγου, σε μια περίοδο όπου η διεθνής οικονομία ζητά σταθερότητα και συνεργασία.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με στόχο μια πιο μακρόπνοη εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις εξαγωγές, τους τεχνολογικούς κανονισμούς και την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, καθώς το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου για τα επόμενα χρόνια.

[via]

Loading