iPadOS 16: Διαθέσιμο για τα συμβατά iPad, τι νέο φέρνει

Η Apple παρουσίασε πρόσφατα τα νέα iPad Pro και iPad, ενώ εδώ και μερικές ώρες έχει ξεκινήσει το λανσάρισμα της έκδοσης iPadOS 16 που φέρνει μαζί της αρκετές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις για όλα τα συμβατά iPad. Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά:

ipados-16-stage-manager.jpg

Stage Manager

Ένας νέος τρόπος για multitasking στο iPad με παράθυρα που μπορείς να αλλάζεις το μέγεθος τους, να τοποθετείς το ένα επάνω από το άλλο και να τα βλέπεις να αιωρούνται στην οθόνη, όπως δηλαδή σε έναν κλασικό υπολογιστή. Οι χρήστες μπορούν να ομαδοποιούν τα παράθυρα κάθε εφαρμογής και να μεταβαίνουν από το ένα στο άλλο με ένα απλό άγγιγμα. Το Stage Manager είναι συμβατό για τα iPad Pro με επεξεργαστή A12X (ή μεταγενέστερο) και για τα iPad Air με επεξεργαστή M1.

ipados-16-launch.jpg

Υποστήριξη εξωτερικής οθόνης

Το iPadOS 16 βελτιώνει σημαντικά την επικοινωνία των iPad με επεξεργαστή M1 ή M2 με τα εξωτερικά monitors. Μπορείς πλέον να συνδέσεις μαζί τους οθόνες ανάλυσης έως 6K και να χρησιμοποιείς πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα στην οθόνη του iPad και στην εξωτερική οθόνη. Η συγκεκριμένη λειτουργία, πάντως, θα ξεκλειδωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

ipados-16-reference-mode.jpg

Mode αναφοράς για το 12.9’’ iPad Pro

Τα μεγαλύτερα iPad με οθόνες 12.9’’ Retina XDR μπορούν να λειτουργήσουν ως monitors αναφοράς για τα πιο δημοφιλή χρωματικά πρότυπα και τα SDR/HDR video formats.

Zoom στην οθόνη

Τα iPad υποστηρίζουν πλέον διαφορετικά επίπεδα zoom για να έχεις περισσότερο χώρο για εφαρμογές και περιεχόμενο. Όπως και το Stage Manager, το Display Zoom λειτουργεί στα iPad Pro με επεξεργαστή A12X (ή μεταγενέστερο) και στα iPad Air με επεξεργαστή M1.

ipados-16-weather.jpg

Εφαρμογή Καιρού

Η ολοκληρωμένη εφαρμογή Καιρού έφτασε πλέον σε όλα τα iPad που είναι συμβατά με το iPadOS 16.

Εφαρμογές σε στυλ desktop

Το iPadOS 16 ανοίγει τις εφαρμογές σε στυλ που θυμίζει περισσότερο τα desktops. Οι δημιουργοί εφαρμογών μπορούν να τις ενισχύσουν με custom γραμμές εργασιών (toolbars), επανασχεδιασμένα κουμπιά, νέα menus, λειτουργίες find and replace, undo/redo, λίστες κλπ.

DriverKit

Το νέο πακέτο εργαλείων και APIs για developers θα βοηθήσει να φέρουν υποστήριξη για πληθώρα περιφερειακών ήχου, USB και PCI drivers.

Ποια iPad υποστηρίζουν το iPadOS 16

  • iPad Pro (όλα τα μοντέλα)
  • iPad Air 3, Air 4 και Air 5
  • iPad 5, iPad 6, iPad 7, iPad 8, iPad 9 και iPad 10
  • iPad mini 5 και iPad mini 6
Loading