Ιρλανδία: Διαθέσιμη η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών με το API των Google και Apple

Σειρά της Ιρλανδίας να κυκλοφορήσει τη δική της επίσημη εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών για την πανδημία COVID-19 που βασίζεται στο Exposure Notification API των Google και Apple, ενώ είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS.

Οι τρεις κύριες λειτουργίες της εφαρμογής είναι η ιχνηλάτηση επαφών, η παροχή πληροφοριών από τον χρήστη σχετικά με τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχει και η προβολή ενημερώσεων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στην Ιρλανδία (π.χ. αριθμός κρουσμάτων).

Η υπηρεσία Health Service Executive (κάτι σαν το ΙΚΑ στην Ιρλανδία) αναφέρει ότι με τη χρήση της εφαρμογής θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για την ενημέρωση του χρήστη σε περίπτωση που έχει βρεθεί κοντά με κάποιον ασθενή, θα ενημερώνονται άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και ενδεχομένως έχει ξεχάσει να τους αναφέρει ο ασθενής, ενώ διευκολύνεται η υπηρεσία στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν έρθει κοντά αλλά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους με συνέπεια να μην είναι εφικτή η ιχνηλάτηση των επαφών.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth και δέχεται τα δεδομένα ανώνυμα από συσκευές που έχουν έρθει κοντά (και διαθέτουν εγκατεστημένη την εφαρμογή), την απόσταση της συσκευής του χρήστη με άλλες συσκευές και τον χρόνο για τον οποίο βρέθηκαν κοντά η συσκευή του χρήστη με άλλες συσκευές. Κάθε δύο ώρες, η εφαρμογή κατεβάζει μια λίστα με ανώνυμα IDs που έχουν μοιραστεί με την υπηρεσία HSE άνθρωποι θετικοί στο COVID-19. Σε περίπτωση που ο χρήστης έχει βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για περισσότερα από 15 λεπτά με κάποια από αυτές τις συσκευές, τότε θα λαμβάνει ειδοποίηση. Ο χρήστης δεν μαθαίνει ποτέ με ποιον ήρθε κοντά, ούτε σε ποιο μέρος. Τέλος, μέσω της εφαρμογής οι χρήστης θα μπορούν να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Όπως και κάθε άλλη παρόμοια εφαρμογή, η επιτυχία της εξαρτάται από τον όγκο των χρηστών που θα την χρησιμοποιούν. Εάν η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη, τότε δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην προσπάθεια για την ιχνηλάτηση των επαφών και τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.

[via]

Loading