Η Ιαπωνία ποινικοποιεί τη δημιουργία ιών!

Προκειμένου να καταπολεμηθεί το αυξανόμενο κύμα της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, η ιαπωνική κυβέρνηση θέσπισε νέο νόμο που ποινικοποιεί τη δημιουργία ιών υπολογιστών.

Ο νόμος θεσπίστηκε την περασμένη Παρασκευή και έχει ως στόχο την παροχή νέων εργαλείων στις ιαπωνικές αρχές για τη δίωξη των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Προβλέπει τριετή ποινή φυλάκισης και πρόστιμα  άνω των €4.000 (500,000 Yen) για τη δημιουργία και διανομή ιών, και σχετικά ελαφρύτερες ποινές για την απόκτηση και διατήρηση των ιών. Συν τοις άλλοις, καθιστά παράνομη την αποστολή  spam e-mail πορνογραφικού περιεχομένου.

Ωστόσο, δε φαίνεται όλοι να  είναι ευχαριστημένοι με το νέο νόμο, και συγκεκριμένα με ένα σημείο του, το οποίο προβλέπει οι αρχές να μπορούν να κρατούν αρχεία από υπολογιστές που συνδέονται μέσω δικτύων με υπολογιστές που εμπλέκονται σε εγκλήματα σχετικά με ιούς. Οι αρχές μπορούν να διατηρούν τα ηλεκτρονικά αρχεία επικοινωνίας για διάστημα έως και 60 ημερών.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διαμάχες στη χώρα, παρόλο που το σύνταγμα της Ιαπωνίας εγγυάται το απόρρητο των επικοινωνιών. Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε να καταστείλει τις ανησυχίες με την προσθήκη μιας οδηγίας ότι οι αρχές πρόκειται να εφαρμόσουν το νόμο σωστά.

[πηγή Mainichi Daily News]
Loading