Παρά τους κινδύνους που κρύβει η διακυβέρνηση Trump για το μέλλον των αποστολών της NASA, η διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι δεν θα κοπεί η χρηματοδότηση της, ειδικά για αυτήν που ετοιμάζει σύντομα για την μελέτη της Ευρώπης.

Η NASA ετοιμάζει το NIMPH (Nano Icy Moons Propellant Harvester), ένα ρομπότ που θα ταξιδέψει μέχρι τον δορυφόρο του Δία επάνω σε ειδικό σκάφος που θα εκτοξευθεί από τη Γη με σκοπό να συλλέξει δείγματα από τους πάγους της Ευρώπης και να τα επιστρέψει πίσω. Όταν το σκάφος φτάσει μέχρι την Ευρώπη θα απελευθερώσει το ρομπότ και μόλις αυτό ολοκληρώσει τη συλλογή των δειγμάτων θα ενεργοποιηθούν οι προωθητήρες του για να επιστρέψει ξανά στο σκάφος και πίσω στη Γη. Η πρόταση της NASA είναι αδιαμφισβήτητα πρωτοποριακή και σημαντικά φθηνότερη από το αρχικό σχέδιο αποστολής μεγάλου σκάφους που θα προσεδαφιζόταν στην Ευρώπη όπως π.χ. το Curiosity στον πλανήτη Άρη.

Μιας και μιλάμε για τον πλανήτη Δία, ας δούμε και την τελευταία εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό σκάφος Juno στο πιο πρόσφατο πέρασμα του.

[via]

Advertisements