Ανυψούμενα σπίτια στην Ιαπωνία για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Ένα χρόνο περίπου μετά το φονικό σεισμό της Ιαπωνίας, ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα ανύψωσης σπιτιών προκειμένου να προφυλάξουν τη χώρα από πιθανές φυσικές καταστροφές στο μέλλον.

Σε περίπτωση σεισμού, ο ισχυρός μηχανισμός του συστήματος ανυψώνει και κρατά το σπίτι μερικά εκατοστά (μέχρι 3cm) πάνω από το έδαφος προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν ανεπηρέαστο από τις δονήσεις.

Ειδικός αισθητήρας ανιχνεύει την αστάθεια του εδάφους και σε λιγότερο από 1" απελευθερώνει αέρα με πίεση ικανή να ανορθώσει ολόκληρο το κτίριο. Όσο μεγαλύτερη απόσταση αποκτήσει από το έδαφος, τόσο λιγότερες ζημιές αναμένεται να υποστεί η δομή του. Μετά το τέλος του σεισμού, το σπίτι επιστρέφει ομαλά στο έδαφος.

Πίσω από τη δημιουργία του σωτήριου αυτού συστήματος βρίσκεται η εταιρεία Air Danshin System Inc., η οποία ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι κοστίζει μόλις το 1/3 άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων για προστασία από σεισμούς. Προς το παρόν, έχει εγκατασταθεί σε 88 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για εγκατάσταση σε μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια.

[πηγή digitaltrends]
Loading