Κακόβουλες εφαρμογές Android χρεώνουν τους χρήστες με συνδρομές σε premium υπηρεσίες εν αγνοία τους

Αν και οι περισσότερες εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play Store είναι ασφαλείς, υπάρχουν και κάποιες κακόβουλες εφαρμογές που μπορούν να βλάψουν τους χρήστες με διάφορους τρόπους.

Πιο συγκεκριμένα, η McAfee εντόπισε κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από τη γνωστή διαδικτυακή εγκληματική οργάνωση, την AsiaHitGroup. Το κακόβουλο λογισμικό λέγεται Sonvpay.C και βρίσκεται ενσωματωμένο μέσα σε καθόλου καχύποπτες εφαρμογές, όπως φακούς, QR code scanners, δημιουργούς ringtone και πολλά ακόμη.

Ουσιαστικά, η εφαρμογή θα ζητήσει σε κάποια φάση από τους χρήστες της να την αναβαθμίσουν. Αυτό, όμως, θα ενεργοποιήσει αυτόματα την συνδρομή τους σε μια υπηρεσία επί πληρωμή, για την οποία οι χρήστες δεν θα έχουν ιδέα.

Σύμφωνα με την McAfee, το κακόβουλο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί στο Καζακστάν και στη Μαλαισία από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά αν εντοπίσει ότι η συσκευή δεν βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές, τότε προσπαθεί να στείλει SMS σε μια premium υπηρεσία. Τέλος, αναφέρεται ότι η AsiaHitGroup έχει κερδίσει μεταξύ $60.500 και $145.000 από τα θύματα της.

[via]

Loading