Μαζικό μπλόκο στη Ρωσία από τους κολοσσούς του Internet και της τεχνολογίας

Μαζικές οι κινητοποιήσεις των κολοσσών του Internet και της τεχνολογίας απέναντι στη Ρωσία, με σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρείες να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού ή/και αποκλεισμού από τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες τους.

Ήδη οι Meta (Facebook) και Twitter έχουν μπλοκάρει τους κυβερνητικούς λογαριασμούς της Ρωσίας, η Microsoft απαγορεύει το περιεχόμενο που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία στη μηχανή αναζήτησης Bing, τα ειδησεογραφικά δίκτυα Russia Today (RT) και Sputnik έχουν μπλοκαριστεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Apple ανακοίνωσε πως σταματά την πώληση των προϊόντων της και τη λειτουργικότητα αρκετών υπηρεσιών της.

Από πλευράς Google είδαμε προχτές μια τροποποίηση στην υπηρεσία Google Maps, αλλά πλέον συμπράττει και αυτή πιο δυναμικά στις ενέργειες των άλλων εταιρειών. Καταρχάς, η μηχανή αναζήτησης Google Search θα εμφανίζει μόνο διασταυρωμένες πηγές ειδήσεων που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερον, τα κανάλια των Russia Today και Sputnik στο YouTube είναι μπλοκαρισμένα στην Ευρώπη και δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος από το περιεχόμενο τους τόσο στο YouTube, όσο και στις υπόλοιπες πλατφόρμες της εταιρείας. Επίσης, υποβαθμίζονται δραματικά στην κατάταξη των προτεινόμενων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Google τονίζει ότι παρακολουθεί εντατικά την κατάσταση στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας και έχει καταφέρει να μπλοκάρει αρκετές σοβαρές απόπειρες παραβίασης λογαριασμών στρατιωτικών της χώρας. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν συγκεντρώσει $15 εκατομμύρια για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Τέλος, η SpaceX έχει ήδη αποστείλλει δορυφορικούς δέκτες για να ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας Starlink στην Ουκρανία.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Stern.de

Loading