MedLM: Το νέο AI εργαλείο της Google για την Ιατρική Βιομηχανία

Η Google πιστεύει ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αναθέσει περισσότερα καθήκοντα υγειονομικής περίθαλψης σε παραγωγικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης - ή τουλάχιστον, μια ευκαιρία να επιστρατεύσει αυτά τα μοντέλα για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε το MedLM, μια οικογένεια μοντέλων ειδικά προσαρμοσμένων για την ιατρική βιομηχανία. Βασισμένο στο Med-PaLM 2, ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει η Google και το οποίο αποδίδει σε "επίπεδο εμπειρογνωμόνων" σε δεκάδες ερωτήσεις ιατρικών εξετάσεων, το MedLM είναι διαθέσιμο στους πελάτες του Google Cloud στις ΗΠΑ (είναι σε preview έκδοση σε ορισμένες άλλες αγορές), οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί σε σχετική λίστα μέσω του Vertex AI, της πλήρως διαχειριζόμενης πλατφόρμας ανάπτυξης AI της Google.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μοντέλα MedLM επί του παρόντος: ένα μεγαλύτερο μοντέλο σχεδιασμένο για αυτό που η Google περιγράφει ως "σύνθετες εργασίες" και ένα μικρότερο, λεπτομερώς προσαρμόσιμο μοντέλο που είναι καλύτερο για την "κλιμάκωση μεταξύ εργασιών”.

"Μέσα από την πιλοτική δοκιμή των εργαλείων μας με διαφορετικούς οργανισμούς, μάθαμε ότι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο για μια δεδομένη εργασία ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση χρήσης", αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο blog του Yossi Matias, αντιπροέδρου μηχανικής και έρευνας της Google. "Για παράδειγμα, η περίληψη συνομιλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από ένα μοντέλο και η αναζήτηση σε φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από ένα άλλο”.

Η Google δηλώνει ότι ένας πρώιμος χρήστης του MedLM, ο κερδοσκοπικός φορέας εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων HCA Healthcare, έχει δοκιμάσει πιλοτικά τα μοντέλα με τους γιατρούς για να βοηθήσει στη σύνταξη σημειώσεων ασθενών σε νοσοκομειακές τοποθεσίες του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Ένας άλλος δοκιμαστής, η BenchSci, έχει ενσωματώσει το MedLM στη "μηχανή αποδείξεων" για τον εντοπισμό, την ταξινόμηση και την κατάταξη νέων βιοδεικτών.

"Συνεργαζόμαστε στενά με επαγγελματίες, ερευνητές, οργανισμούς υγείας και βιοεπιστημών και άτομα που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης", γράφει ο Matias.

Η Google - μαζί με τους κύριους ανταγωνιστές της Microsoft και της Amazon - αγωνίζονται με ζήλο να εδραιωθούν σε μια αγορά Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032. Πρόσφατα, η Amazon εγκαινίασε το AWS HealthScribe, το οποίο χρησιμοποιεί παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη για να μεταγράφει, να συνοψίζει και να αναλύει σημειώσεις από συνομιλίες μεταξύ ασθενών και γιατρών. Η Microsoft δοκιμάζει πιλοτικά διάφορα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης με Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εφαρμογών "βοηθών" που υποστηρίζονται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Αλλά υπάρχει λόγος να είμαστε επιφυλακτικοί με την τεχνολογία αυτή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη, ιστορικά, έχει συναντήσει ανάμεικτη επιτυχία.

Η Babylon Health, μια νεοσύστατη επιχείρηση Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει βρεθεί υπό επανειλημμένο έλεγχο για τους ισχυρισμούς της ότι η τεχνολογία διάγνωσης ασθενειών της μπορεί να αποδώσει καλύτερα από τους γιατρούς. Και η IBM αναγκάστηκε να πουλήσει το τμήμα της Watson Health που εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη με ζημία, αφού τα τεχνικά προβλήματα οδήγησαν σε επιδείνωση των συνεργασιών με τους πελάτες.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα παραγωγικά μοντέλα, όπως αυτά της οικογένειας MedLM της Google, είναι πολύ πιο εξελιγμένα από τα προηγούμενα. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι τα παραγωγικά μοντέλα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή όταν πρόκειται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και σε αρκετά βασικές περιπτώσεις.

Μια μελέτη που συνυπογράφτηκε από μια ομάδα οφθαλμιάτρων έθεσε στο ChatGPT και στο Bard chatbot της Google ερωτήσεις σχετικά με τις οφθαλμολογικές παθήσεις και ασθένειες και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των απαντήσεων και από τα τρία εργαλεία ήταν εντελώς άστοχες. Το ChatGPT παράγει σχέδια θεραπείας για τον καρκίνο γεμάτα από δυνητικά θανατηφόρα λάθη. Και τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT και Bard, εξαπολύουν ρατσιστικές, αποτυχημένες ιατρικές ιδέες σε απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των νεφρών, την ικανότητα των πνευμόνων και το δέρμα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τους κινδύνους από τη χρήση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, σημειώνοντας ότι τα μοντέλα μπορούν να παράγουν επιβλαβείς λανθασμένες απαντήσεις, να διαδίδουν παραπληροφόρηση για θέματα υγείας και να αποκαλύπτουν δεδομένα υγείας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

"Αν και ο ΠΟΥ είναι ενθουσιασμένος με την κατάλληλη χρήση των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, για την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών, των ερευνητών και των επιστημόνων, υπάρχει ανησυχία ότι η προσοχή που θα έπρεπε κανονικά να ασκείται για οποιαδήποτε νέα τεχνολογία δεν ασκείται με συνέπεια με την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη", ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Η Google έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι είναι εξαιρετικά προσεκτική στη διάθεση παραγωγικών εργαλείων υγειονομικής περίθαλψης AI - και δεν αλλάζει το ύφος της σήμερα.

"Επικεντρωνόμαστε στο να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση αυτής της τεχνολογίας", συνέχισε ο Matias. "Και δεσμευόμαστε όχι μόνο να βοηθήσουμε άλλους να προωθήσουν την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα οφέλη θα είναι διαθέσιμα σε όλους".

Loading